Κυριαρχία του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και αύξηση των κρουσμάτων στα 2.500 προς το τέλος Ιουλίου, βλέπει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μέσω του μοντέλου CORE παρακολουθεί την ταυτόχρονη πορεία των τριών πιο μεταδοτικών στελεχών (Β.1.1.7, Β.1.1.318 και Β.1.617) του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Σε όλα τα πιθανά σενάρια, βλέπουμε ότι λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητάς του, το στέλεχος «Δέλτα» επικρατεί έναντι των άλλων στελεχών. Η χρονική στιγμή όμως στην οποία θα επικρατήσει, εξαρτάται από την τροφοδότηση που θα έχει από τις τουριστικές ροές και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό των φορέων του στελέχους Β.1.617 που θα εισέρχονται στη χώρα μας σε καθημερινή βάση καθώς και από το ρυθμό εμβολιασμού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου
Με βάση τα διάφορα σενάρια και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσοσταθμικά περίπου 50 φορείς του στελέχους Β.1.617 θα εισέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. «Εάν αντίστοιχα οι ροές είναι χαμηλότερες, η επικράτηση του Δέλτα αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν ο αριθμός των προσυμπτωματικών/ασυμπτωματικών τουριστών φορέων του Β.1.617 που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υψηλότερος (π.χ. 75 κατά μέσο όρο την ημέρα), τότε η επικράτηση του θα συμβεί νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Απαιτείται εμβολιασμός άνω του 83% μέχρι το τέλος του Αυγούστου
Όπως λέει, το πιο καθοριστικό μέτρο για την αποφυγή ή τον περιορισμό του 4ου κύματος, είναι ο εμβολιασμός μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, πάνω από το 65% (ή πάνω από το 83% των ενηλίκων) μέχρι το τέλος του Αυγούστου. «Οι προσομοιώσεις έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του 4ου κύματος μπορεί να περιοριστεί δραστικά, και σε συνδυασμό με εκτεταμένη χρήση του μέτρου των self-test στους ανεμβολίαστους, μπορεί να υπάρξει έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας, με μικρής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. κλείσιμο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συγκεκριμένων βαθμίδων ή κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων», σημειώνει.
Με κάτω του 50% εμβολιαστική κάλυψη, το 4ο κύμα θα είναι υψηλό αλλά μικρό σε χρονική διάρκεια. Εάν ωστόσο το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά, λίγο πάνω από το 50%, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαρηγιάννη, τότε το 4ο κύμα, παρόλο που θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, θα είναι ακόμα πιο υψηλό σε αριθμό κρουσμάτων από το 3ο κύμα, ακόμα και με τη λήψη μέτρων. Επειδή όμως θα αφορά τους ανεμβολίαστους, θα είναι πιο μικρό σε χρονική διάρκεια.
«Θα φτάσουμε σύντομα στα 1,500 κρούσματα ημερησίως και στα 2.500 πριν από το τέλος Ιουλίου. Έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι η μετάλλαξη «Δέλτα». Όχι μόνο όμως η μετάλλαξη «Δέλτα». Μέχρι τότε έχουμε να κάνουμε με μια επανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης «Άλφα» και τη φυσιολογική αύξηση της Νιγηριανής μετάλλαξης με δεδομένη την κινητικότητα, τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, την πτώση του εμβολιασμού και των self test», καταλήγει.
Thestival.gr