Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχόλια που έκανε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Κορνέλ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων, αναφορικά με τη σφαγή που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ με θύματα πάνω από 1.400 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τη New York Post, o Ράσελ Ρίκφορντ, o οποίος διδάσκει ιστορία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Ίθακα της Νέας Υόρκης, χρησιμοποίησε τα επίθετα «συναρπαστική» και «αναζωογονητική» για να περιγράψει την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ένα κλιπ που δημοσίευσε φοιτητής του Κορνέλ την περασμένη Κυριακή δείχνει τον Ρίκφορντ να εκφωνεί μια παθιασμένη ομιλία, στην οποία αναφέρει ότι η εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ «άλλαξε την πολιτική ισορροπία» και κατάφερε ένα πλήγμα στην «ψευδαίσθηση ότι το Ισραήλ είναι αήττητο». Σύμφωνα με τον Ρίκφορντ, πολλοί Παλαιστίνιοι που γεννήθηκαν μέσα σε ένα καθεστώς βίας και καταπίεσης «μπόρεσαν να ανασάνουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια» στον απόηχο της επίθεσης.
«Ήταν συναρπαστικό. Ήταν αναζωογονητικό. Αν δεν αισθάνονταν ενθουσιασμό από αυτήν την πρόκληση ενάντια στο μονοπώλιο της βίας, από αυτήν την μετατόπιση της βίας της εξουσίας, τότε δεν θα ήταν άνθρωποι. Εγώ το βρήκα συναρπαστικό» ακούγεται να λέει ο καθηγητής ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στο κλιπ που πόσταρε ο φοιτήτης. Δύο ακόμη φοιτητές που άκουσαν τα σχόλια του καθηγητή δήλωσαν σοκαρισμένοι στην αμερικανική εφημερίδα, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς έλαβε χώρα η συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.
Η New York Post προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον καθηγητή και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία απάντηση στο δημοσιεύμα μέχρι στιγμής.
ΚλείσιμοΥπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα ένα ακόμη μέλος του προσωπικού του Πανεπιστημίου βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων, αφού χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως «πράξη αντίστασης».
«Γ@@ω την ψεύτικη οργή σας για την Παλαιστίνη όταν δεν βγάζετε κιχ για τη βία που ασκεί το Ισραήλ κάθε μέρα το Ισραήλ εναντίον της» έγραψε ο Ντερόν Μπόρντερς, διευθυντής συμπεριληπτικότητας στη σχολή Johnson Graduate School of Management του Κορνέλ. Ο Μπόρντερς αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τη βία της Χαμάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυσανάλογη συγκριτικά με την κρατική βία που ασκείται κατά του παλαιστινιακού λαού.
Αντιδράσεις από δωρητές πανεπιστημίων της Ivy League
Λίγες μέρες νωρίτερα, ένα ακόμη πανεπιστήμιο της αμερικανικής Ivy League δέχτηκε επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, παραιτήθηκαν από το εκτελεστικό συμβούλιο σχολής του Χάρβαρντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του πανεπιστημίου αντέδρασαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. «Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει διαρραγεί και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καλή τη πίστει να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», ανέφερε το ζευγάρι σε δήλωσή του στο CNN.
Η απόφαση των Οφερ να αποχωρήσουν από το εκτελεστικό συμβούλιο της σχολής Kennedy School of Government του Χάρβαρντ έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση μιας δήλωσης κατά του Ισραήλ από έναν συνασπισμό περίπου 30 φοιτητικών ομάδων. Η ανοιχτή επιστολή κατηγορούσε αποκλειστικά το Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την Guardian, αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες απαίτησαν από το Πανεπιστήμιο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοιτητών που ανήκουν στους συλλόγους που υπέγραψαν την επιστολή, ώστε να ξέρουν οι μελλοντικοί εργοδότες τους τις απόψεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ένας από αυτούς τους επιχειρηματίες είναι ο Μπιλ Άκμαν, CEO της Pershing Square, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες τρομοκρατών πρέπει να το κάνουν ανοιχτά και να μην κρύβονται πίσω από έναν μεγάλο οργανισμό. Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή ανέφερε ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την έκρηξη της βίας, συμπληρώνοντας ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια υπαίθρια φυλακή, χωρίς κανέναν τρόπο διαφυγής. Ο Τζόναθαν Νίμαν, CEO της αλυσίδας εστιατορίων Sweetgreen, ζήτησε επίσης να αποκαλυφθούν τα ονόματα των φοιτητών πίσω από την επιστολή. «Θα ήθελα να τα γνωρίζω ώστε να μην προσλάβω ποτέ αυτά τα άτομα», έγραψε στο Χ o επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η δημόσια κριτική που ασκούν επιφανείς Αμερικανοί επιχειρηματίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφορικά με τη στάση που τηρούν για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι περισσότερες πιέσεις ασκούνται παρασκηνιακά, από οικονομικούς παράγοντες της Wall Street που συνθέτουν μια ισχυρή ομάδα δωρητών σε πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Κορνέλ.
«Σε συζητήσεις με τους New York Times, πάνω από 12 δωρητές είπαν ότι αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να πουν τη γνώμη τους» αναφέρει το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι ορισμένοι από τους δωρητές ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αφού δεν θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια σε αυτήν την αντιπαράθεση που περιλαμβάνει και απειλές θανάτου και από τις δύο μεριές. «Ορισμένοι, αλλά όχι όλοι, από αυτούς του δωρητές είναι εβραίοι, και δεν είχαν όλοι τους στο παρελθόν ενεργή δράση υπέρ των Ισραηλινών».