Το προχθεσινό μικρό σημείωμα στο ασπρόμαυρο ρεπορτάζ, έγραφε: «Το κειμενάκι συνοδευόταν και από μια φωτογραφία που αφορούσε τον κληρονόμο της «αυτοκρατορίας», αλλά και της μεγάλης αγάπης του για τον ΠΑΟΚ, γιο του, Γιώργο. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα μέχρι που κατάφερα κάποια στιγμή να βρω αυτό που έψαχνα μέσα στις άναρχες ομολογουμένως και αταξινόμητες ασπρόμαυρες αναμνήσεις μου. Ηταν ένα Σάββατο μεσημέρι, πριν από κάποιες δεκαετίες (δυσκολεύομαι να τις υπολογίσω) που βρέθηκα στο καθιερωμένο στέκι για ένα διάλειμμα ξεκούρασης. Εκεί που συναντιόμασταν κάποιοι φίλοι για να μιλήσουμε, τι άλλο, για τα ποδοσφαιρικά. Αυτό το στέκι ήταν το ΜΠΡΟΥΝΟ, το κατάστημα του παιδικού μου φίλου και κουμπάρου μου, Σταύρου Λαζαρίδη στην Τσιμισκή.
Διευθυντής ο Σάκης Αμπαντζόγλου, γιος του γνωστού διαιτητή εκείνης της εποχής και εκ των κορυφαίων και πλέον εντίμων του χώρου. Κάποια στιγμή και μπροστά στο ταμείο του καταστήματος ανοίξαμε με τον Σάκη μια συζήτηση, που αφορούσε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ηρακλή. Μια συζήτηση που όπως φάνηκε και αποδείχθηκε εκ των υστέρων ενδιέφερε ιδιαίτερα έναν συμπαθητικό νεαρό ο οποίος βρισκόταν σε μικρή απόσταση από εμάς. Σε ένα σημείο της συζήτησης ο Αμπατζόγλου ανέφερε το όνομα μου με συνέπεια την ίδια στιγμή ο νεαρός να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά και πολύ ευγενικά και διακριτικά και απευθυνόμενος σε μένα μου είπε: «Μήπως είστε ο δημοσιογράφος και διευθυντής των Σπορ του Βορρά;» Του απάντησα καταφατικά. Με κοίταξε χαμογελώντας και μου είπε: «Μπορώ να σας ζητήσω μια χάρη;». «Ασφαλώς», του απάντησα και συνέχισε: «Θα ήταν δυνατόν να με γράψετε συνδρομητή στην εφημερίδα σας για να απαλλάξω τη μητέρα μου που την έχω υποχρεώσει τη φουκαριάρα τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο, να πηγαίνει στο ταχυδρομείο και να μου τη στέλνει;»
Του το υποσχέθηκα και το έκανα. Πέρασε πολύς καιρός από τότε μέχρι να πληροφορηθώ πως ο νεαρός δεν ήταν άλλος από τον Βαγγέλη Σπανό που είχε βάλει τα θεμέλια ενός επιχειρηματικού κολοσσού όπως ακριβώς εξελίχθηκε ο Ομιλος «Βιοαϊτρική». Στο πλευρό του πάντοτε κοντά η σύζυγος του, Μάχη, αδελφή του Σάκη Αμπατζόγλου. Ο τελευταίος από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα είναι στέλεχος σημαντικό στις δραστηριότητες του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Η «Βιοϊατρική» σήμερα διαθέτει 53 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο και αποτελεί μια από τις πιο κορυφαίες στο είδος της ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο νεαρός Σαλονικιός ξεκίνησε από το μηδέν και αποδεδειγμένα ένθερμος ΠΑΟΚτσής ανέβηκε σε δυσπρόσιτες κορυφές διάκρισης σε επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι κάποια εποχή επιχείρησα να πείσω κάποιους παράγοντες του ΠΑΟΚ να τον προσεγγίσουν και να του προτείνουν ενεργό συμμετοχή στα διοικητικά της ομάδας που υπεραγαπούσε. Κάτι τέτοιο δεν έγινε από τη στιγμή που εκείνα τα χρόνια επικρατούσε η αρρωστημένη άποψη ότι ο ερχομός αξιόλογων ΠΑΟΚτσήδων και ιδιαίτερα ορισμένων που ήταν οικονομικά ισχυροί, αποτελούσε πρόβλημα για τη δική τους παραγοντική επιβίωση. Τον ΠΑΟΚ τον είχαν βραχυκυκλωμένο, περιορισμένο και μονίμως υπό τη δική τους κατοχή. Ετσι ο μεγάλος αυτός ΠΑΟΚτσής και πανίσχυρος οικονομικά επιχειρηματίας, έμεινε μακριά από τα κοινά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόταν και ότι δεν απαντούσε πάντοτε θετικά σε κάποιες αποσπασματικές περιπτώσεις βοήθειας που του ζητούσαν. Ο Βαγγέλης Σπανός χτυπημένος από τον κορωνοϊό, «έφυγε» πριν από λίγες μέρες. Οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες αφιέρωσαν πολυσέλιδα ένθετα για αυτόν και τα επιτεύγματα του. Πουθενά βέβαια δεν αναφέρθηκε ότι ήταν παθιασμένος χωρίς υπερβολή ΠΑΟΚτσής. Βέβαια, από τη φύση του, ευγενής και διακριτικός την μεγάλη αγάπη του για τον ΠΑΟΚ , δεν την κοινοποιούσε. Φρόντισε όμως να την μεταλαμπαδεύσει στον γιο του και διάδοχο της αυτοκρατορίας, Γιώργο. Ας το έχει υπόψη του ο Ιβάν. Και αν δεν το έχει, ας φροντίσουν να τον ενημερώσουν οι συνεργάτες και επιτελείς του.
*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (5/5)