Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από τους 820.000 δυνητικά δικαιούχους μόλις 48.500 εντάχθηκαν στη ρύθμιση, δηλαδή ποσοστό μόλις 6%. σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Να θυμίσουμε οτι η ρύθμιση αφορούσε τις φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.
Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι μια από τις αιτίες της ελάχιστης συμμετοχής είναι και η περίοδος που αφορούσε η ρύθμιση. Δηλαδή το γεγονός ότι η ρύθμιση αφορούσε υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες έχουν παγώσει και ως εκ τούτου αρκετές από αυτές είτε δεν έχουν γίνει ακόμα απαιτητές, είτε δεν έχουν ακόμα «κοκκινίσει». Αντίστοιχα, από το υπουργείο οικονομικών αναφέρουν οτι πολλοί από τους φορολογούμενους εκτιμούν οτι η κατάσταση στην οικονομία, με τις νεες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να απενεργοποιήσει τη ρύθμιση, η οποία κανονικά έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.
Αρκετοί είναι βέβαια και αυτοί που έσπευσαν να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις ήδη «φουσκωμένες» υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, όσοι από τους οφειλέτες επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών και αυτά θα γίνουν ληξιπρόθεσμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Ασπίδα προστασίας υπάρχει βέβαια ακόμα και για αυτούς, εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τακτοποιήσουν την οφειλή τους σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο, το οποίο φτάνει έως το 6,82% ετησίως. Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι μπορούν αντίστοιχα να εξοφλήσουν το χρέος τους σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 36 έως και 72 δόσεων, για την οποία η προθεσμία ένταξης ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες και επιχειρήσεις οι οποίοι είχαν ρυθμίσει παλαιότερα χρέη με την πάγια ρύθμιση και είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021. Με αυτή την προϋπόθεση θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στην λεγόμενη «κορονο-ρύθμιση» και να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων που πληρώνουν.
Πηγή: dikaiologotika.gr