Η κυβέρνηση βγάζει από το σεντούκι της το όπλο των ρυθμίσεων για ακόμη μια φορά, καθώς όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει δυνατότητα να αναβιώσουν ρυθμίσεις των 120, 100 ή 72 δόσεων για όσους τις έχασαν, πληρώνοντας δύο δόσεις μπροστά, ενώ ετοιμάζεται και νέο σχήμα ρυθμίσεων από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευθούν σήμερα το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς.
Υπό το βάρος του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους που αποτελεί και μια «σταθερή» πληγή για τουλάχιστον μια δεκαετία, αποφασίστηκε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ώστε να επανενταχθούν σ’ αυτές και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Επιπλέον αναμένονται και νέες βελτιώσεις στο εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να ξεμπλοκάρει και να μπορέσουν να ρυθμιστούν ακόμη περισσότερες οφειλές με στόχο τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, καθώς υπάρχει κίνδυνος το βουνό των χρεών να «διογκωθεί», λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την ακρίβεια.
Σύμφωνα και με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι προσεγγίζει τα 220 δισ. ευρώ, με το 63,4% αυτού (κοντά 140 δισ. ευρώ) να αποτελούν το ληξιπρόθεσμο ποσό.
Πόσα χρωστάνε και πού οι Έλληνες
Οι υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα την ώρα που η αγοραστική δύναμη έχει σημαντικά ψαλιδιστεί.
Τα χρέη προς την Εφορία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της φορολογικής αρχής, πάνω από 4.000.000 πολίτες χρωστούν 113,385 δισ. ευρώ, με τα 26,6 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 87 δισ. να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, το τρέχουν υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στα 45.672.812.174 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.508 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,47% του υπόλοιπου οφειλών). Επιπλέον, στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 348.248 και το ρυθμισμένο ποσό 4.354.559.503 ευρώ.
Τα χρέη προς τις τράπεζες και τα funds
Προς τις τράπεζες, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους σε 15,12 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 9,1% των συνολικών δανείων των τραπεζών. Το χρέος προς τα funds και τους servicers φθάνει τα 86,804 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, με τα 27 δισ. να έχουν ρυθμιστεί και περίπου 59 δισ. ευρώ να βρίσκονται είτε σε διαδικασία ρύθμισης, είτε να βρίσκονται στον αέρα.
Μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», οι τράπεζες ναι μεν μείωσαν τον δείκτη των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό έχει περάσει πλέον στους servicers, αλλά η πραγματική μείωση των κόκκινων δανείων δεν έχει επέλθει, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες τον Μάρτιο του 2019 ήταν 87,2 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr