Λίγες μόλις ώρες μετά το αίτημα της Ελλάδας την προηγούμενη βδομάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για στήριξη στην καταπολέμηση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών, η ρουμανική κυβέρνηση «άναψε» το πράσινο φως και έστειλε την πολυπληθέστερη ομάδα βοήθειας από το εξωτερικό που πήρε μέχρι σήμερα τον δρόμο για την Εύβοια. Είναι η πρώτη φορά, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές από το Βουκουρέστι στο ethnos.gr που η Ρουμανία επέλεξε να κινητοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό και να συνδράμει με τόσο μεγάλη δύναμη σε άλλη χώρα.
Έφτιαξαν παροικία στο Προκόπι
Στις 6 Αυγούστου 108 επίλεκτοι πυροσβέστες σχηματίζοντας κονβόι 22 οχημάτων και αναπτύσσοντας ταχύτητες 50 εώς 80 χιλιομέτρων την ώρα διέσχισαν τα Βαλκάνια και έφτασαν στα πύρινα μέτωπα της βόρειας Εύβοια μετά από 25 ώρες διαδρομής. Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των Ρουμάνων κομάντος επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι με φίλους και τις οικογένειές τους τα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μόνο για διακοπές… Αυτή την φορά, όμως, εγκαταστάθηκαν στο Προκόπι Ευβοίας το οποίο απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις Ροβιές όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους, μπαίνοντας σε πλοία. Γέμισαν όλα τα καταλύματα της περιοχής, έφτιαξαν μια μικρή παροικία και ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου.
Έδωσαν μάχες στο Σπαθάρι και τα Καλύβια για να μην περάσει η φωτιά
Χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αλυσοπρίονα δημιουργούσαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες στα βουνά της Εύβοιας. Σε μια νύχτα έστησαν δικό τους ανεξάρτητο κέντρο επιχειρήσεων με τροφοδοσία και οργάνωση. Και με το πρώτο φως της ημέρας σήκωσαν drones και χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους της ζώνης ευθύνης που τους ανατέθηκε. Το ίδιο πρωί το κέντρο επιχειρήσεών τους, υπολόγισε τον άνεμο και είδαν τα πιθανά σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς. «Δημιουργούμε νυχθημερόν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά στα χωριά Σπαθάρι και Καλύβια και ανακατευθύνουμε τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς. Είμαστε στις επάλξεις για να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα» δήλωσε στο ethnos.gr o Samsodan Catalin, επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων πυρόσβεσης.
Κατσαρόλες με τρόφιμα από τους ντόπιους
Κάθε πρωί στις 7 συγκεντρώνονται στην αυλή του σχολείου στο Προκόπι το οποίο μετατράπηκε προσωρινά σε υποστηρικτικό κέντρο επιχειρήσεων των Ρουμάνων πυροσβεστών. Εκεί φυλάσσονται προστατευμένα από τον ήλιο και την ζέστη με μουσαμά μπουκάλια με νερό αλλά και κατσαρόλες με τρόφιμα που τους αφήνουν οι ντόπιοι. Σαν έτοιμοι από καιρό, απόλυτα οργανωμένοι, φορώντας υπερσύγχρονες στολές με ενδοεπικοινωνία τριών συχνοτήτων πολεμούν τις φωτιές στα δάση και τις ρεματιές. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα επιστρέφουν στη βάση τους.
Με τα drones καθοδηγούν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβέστες για το που πρέπει να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες σε στρατηγικά σημεία. Κάθε ώρα που περνά και ανάλογα με τον άνεμο και την εξέλιξη του πύρινου μετώπου αναπροσάρμοζαν και την στρατηγική τους. Με βάση τα στοιχεία της χαρτογράφησης που κάνουν, ξεδιπλώνουν μάνικες και παίρνουν νερό με οχήματα αντλίες από ρυάκια και τοπικές δεξαμενές νερού, βοηθώντας στον ανεφοδιασμό. Για να μην καταστραφούν οι μάνικες από τα αυτοκίνητα σε σημεία που διασχίζουν δρόμους, τις καλύπτουν με ειδικά προστατευτικά.
«Δίνουμε καθημερινά το 100% των δυνάμεών μας»
«Είναι σημαντικό να μείνουμε στην Εύβοια για να βοηθήσουμε τους ντόπιους και τις ελληνικές αρχές να καταφέρουν να ελέγξουν την φωτιά και να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξανασταθούν γρήγορα στα πόδια τους και να επουλώσουν τις πληγές» είπε στο ethnos.gr o Samsodan Catalin. Όπως εξήγησε ο ίδιος υπήρχε εξαρχής αγωνία για το τι κατάσταση θα αντιμετώπιζαν στο πύρινο μέτωπο. «Συναντήσαμε τους Έλληνες πυροσβέστες οι οποίοι αφού μας περιέγραψαν την κατάσταση, μας υπέδειξαν το σημείο των επιχειρήσεων. Από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε μαζί τους στενά για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου» είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Δίνουμε καθημερινά το 100% των δυνάμεών μας. Και για μας κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι σημαντική και μας νοιάζει, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Και όταν η φωτιά απειλεί τους λαούς, η εθνικότητα δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση». Όπως εξηγεί ο κ. Catalin φτάνοντας στο χωριό η αγωνία στο πρόσωπο των ντόπιων μετατρέπονταν σε ελπίδα παίρνοντας κουράγιο από τις δυνάμεις του εξωτερικού που κατέφθαναν για να βοηθήσουν. Δεν έλειπαν βέβαια και οι φωνές αγανάκτησης και απόγνωσης από κατοίκους κάθε φορά που έφταναν σε ένα σημείο αφού εκείνο είχε καεί….
«Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στην Εύβοια»
«Οι ντόπιοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, είναι πολύ ευγενικοί και ελπίζουμε ότι θα τους βοηθήσουμε ώστε να κλείσουν γρήγορα τις πληγές τους. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την φιλοξενία του και την αλληλεγγύη του. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανακάμψουν και θα βρουν το δρόμο τους».
Από τις πιο δύσκολες αποστολές
Όπως εξηγεί ο κ. Catalin η συμπεριφορά της πυρκαγιάς στα ελληνικά βουνά είναι διαφορετική από αυτήν στη χώρα του, τονίζοντας ότι είναι ίσως από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές στην καριέρα του. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγω του καύσωνα σε συνδυασμό με τα απόκρημνα βουνά και τις χαράδρες αποτελούν πρωτόγνωρες συνθήκες για τους Ρουμάνους πυροσβέστες. Παρά τον υψηλό βαθμό δυσκολίας οι Ρουμάνοι παλεύουν με κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ δεν αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή κάποιος εγκλωβισμός μέλους της ομάδας.
Ρίχτηκε στη μάχη της Εύβοιας 20χρονος Ρουμάνος πυροσβέστης.
Ο νεότερος Ρουμάνος πυροσβέστης που επιχειρεί στα βουνά της Εύβοιας είναι ο 20χρονος Andor Bidiga, απόφοιτος της Σχολής Υπαξιωματικών από το Μπρασόβ. «Δεν φοβάμαι, γιατί είμαι εκπαιδευμένος, είμαστε καλά προετοιμασμένοι και έχω συμμετάσχει σε δύσκολες επιχειρήσεις στο νομό μου. Ας μην ανησυχούν οι δικοί μας», δήλωσε ο νεαρός στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν από κοντά τις προσπάθειές των συμπατριωτών τους όπως η εφημερίδα libertatea. Όπως ομολογούν στα ρουμανικά μέσα εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνικό εξοπλισμό και τα εναέρια μέσα που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα της Ελλάδας, όχι όμως και από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες και χρειάζονταν ενίσχυση.
Καμπάνια «Βοηθάμε τον ελληνικό λαό» στη Ρουμανία
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρουμανικός λαός στέκεται αλληλέγγυος στον ελληνικό λαό. Και πριν τρία χρόνια στήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια συμπαράστασης για τους πληγέντες στο Μάτι. Νταλίκες με τρόφιμα και χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους Ρουμάνους για τους πυρόπληκτους. Έτσι και τώρα, «τρέχει» καμπάνια με τίτλο "Βοηθάμε τον Ελληνικό λαό". Ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου και θα διαρκέσει 30 ημέρες. Σε αυτή την καμπάνια η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και ο Πρόεδρος της Dragoş Gabriel Zisopol.συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό Ρουμανίας και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVR. Συλλέγονται τρόφιμα και χρήματα για τους πυρόπληκτους.
Την ίδια ώρα ο Δήμος της Θάσου, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Θάσου και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, προσφέρει στους Ρουμάνους πυροσβέστες οι οποίοι συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, την φιλοξενία τους για ένα διήμερο το επόμενο καλοκαίρι. Η οργάνωση της φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του ΕΟΤ στη Ρουμανία, Γιώργο Σταφυλάκη και το προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους πυροσβέστες για τις συνεχείς και πολυήμερες προσπάθειές τους αφενός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφετέρου για την προστασία ευαίσθητων περιοχών από την εκδήλωση νέων. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις δυνάμεις από άλλες χώρες που συνδράμουν και προς τούτο προσπαθούμε να συνεισφέρουμε».
πηγή: ethnos