Η Ρωσία δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε κατοχή του ουκρανικού εδάφους, τόνισε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοφ, απαντώντας στην ερώτηση της Ναυτεμπορικής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι.
Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η Κριμαία ως Ρωσική, η Ουκρανία να αποστρατικοποιηθεί , να εκριζωθεί ο ναζισμός από τη χώρα αυτή και να παρασχεθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
«Ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την παγκόσμια καταδίκη ο πρέσβης σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν έχει απομονωθεί, ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία δεν έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις".
Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση της Μόσχας πως όσες χώρες δώσουν όπλα στην Ουκρανία θα υποστούν κυρώσεις, ο πρέσβης είπε: «Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη, τα όπλα μπορούν να γίνουν λεία των νεοναζικών και εγκληματικών ομάδων, ενώ οι προμήθειες όπλων είναι λάδι στη φωτιά».
Αναφορικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις, σημείωσε: «Είδαμε την επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που διέκοψε την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, προσθέτοντας όμως ότι «είναι αδύνατον να πούμε πότε, γιατί η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα».
Τέλος αφορά στο Κυπριακό, σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ο Μάσλοφ τόνισε: «Η στάση αρχών της Ρωσίας δεν αλλάζει. Στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω λεγόμενα του Ρώσου διπλωμάτη διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:
Διπλωματική λύση στην Ουκρανία με τις Ρωσικές απαιτήσεις που προανέφερε να γίνονται αποδεκτές δεν αναμένεται, αφού αυτές δεν συζητούνται καν από Ουκρανία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Συνεπώς όσο δεν θα ρίχνει η Ρωσία νερό στο κρασί της , τόσο θα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις.
Βασικά εκτιμούμε ότι η Ρωσία πρώτα θέλει να καταλάβει Χάρκοβο-Μαριούπολη και Κίεβο και μετά να διαπραγματευθεί στην πραγματικότητα, από θέση ισχύος βέβαια.
Υπάρχει εμφανής δυσαρέσκεια του Ρώσου πρέσβη για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά και την διακοπή της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών
Αναφορικά με τις κυρώσεις που θα υποστεί από την Ρωσία η χώρα μας για τα δύο παραπάνω, ο Ρώσος Πρέσβης δεν αναφέρθηκε, ωστόσο βλέπει χρονοβόρα την αποκατάσταση των σχέσεών μας, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να αλλάξει στάση και δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία δεν θα προβεί άμεσα στη λήψη κάποιων μέτρων κατά της Ελλάδας μεμονωμένα, αλλά μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ
Ωστόσο θεωρείται πιθανό σε δεύτερο χρόνο η Μόσχα να υιοθετήσει φιλοτουρκική στάση στα ελληνοτουρκικά, εξαργυρώνοντας έτσι ο Πούτιν την ουδετερότητα υπέρ του, που επέδειξε ο φίλος του Ερντογάν, ο οποίος δεν υιοθέτησε τις Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν θα είναι ακόμη στην εξουσία, αφού η τουρκική αντιπολίτευση εφόσον νικήσει στις εκλογές, αναμένουμε να υιοθετήσει φιλική στάση με τις ΗΠΑ, μειώνοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία, μηδέ αποκλειομένης και της επιστροφής των S-400 σε αυτήν.
Επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν εκτίμησή μας, με βάση ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν θα υποτροπιάσουν με εκφάνσεις και απειλές χρήσης βίας από τη Ρωσία σε βάρος της ΕΕ, γιατί τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη δυσμενέστερη τροπή, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Enoplos.gr