Στη Μόσχα η αναγνώριση προσώπων έχει αναχθεί σε εργαλείο-κλειδί στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, ένα μεγάλο τεστ για αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία, με τους επικριτές της να προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.
Από τον Φεβρουάριο χιλιάδες Μοσχοβίτες, κυρίως όσοι έχουν επιστρέψει από τις χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, υποβάλλονται σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας στα σπίτια τους επί 14 ημέρες με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.
Στις βάσεις δεδομένων είναι καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις τους και το νούμερο του τηλεφώνου τους, ενώ υπάρχει αντίγραφο των διαβατηρίων τους.
Κάθε ένας έχει ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της καραντίνας θα του επιβληθούν πρόστιμο ακόμη και ποινή φυλάκισης, ενώ οι αλλοδαποί απειλούνται με απέλαση.
«Ο σεβασμός του καθεστώτος της καραντίνας ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσω του συστήματος αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο ιστολόγιό του.
Ανεβαίνουν οι νεκροί στη Ρουμανία
Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS) της Ρουμανίας ανακοίνωσε το όγδοο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα.
Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 70 ετών, ο οποίος έπασχε από χρόνιες παθήσεις και νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.
Η GCS ανέφερε ότι ο ασθενής είχε επιστρέψει από την Ιταλία, μαζί με την κόρη του, στις 7 Μαρτίου.
Στις 19 Μαρτίου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και εισήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου με αναπνευστική ανεπάρκεια.
news247.gr