Στους πρωταθλητές της ακρίβειας όσον αφορά το οικιακό ρεύμα κατατάσσει ο ACER (Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε) την Ελλάδα, αναφέροντας στην έκθεσή του ότι η χώρα μας εμφανίζει το 2022 το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Παρά τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τα ελληνικά νοικοκυριά πλήττονται βαρύτατα από την ενεργειακή κρίση.
Στην έκθεσή της, η ευρωπαϊκή «ΡΑΕ» λαμβάνει υπόψη της τα εισοδήματα των νοικοκυριών και από εκεί εξήγαγε τα συμπεράσματά της. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην τρίτη θέση, κάτω μόνο την Πορτογαλία και τη Νορβηγία.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν αδυναμία να ζεστάνουν τις κατοικίες τους
- Τα μισά φτωχά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς
Προ της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά στην πρώτη πεντάδα της ενεργειακής ακρίβειας και φέτος «κέρδισε» δύο θέσεις.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έκθεσης του ACER τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 6% του εισοδήματός τους, έναντι 8% στην Πορτογαλία και 7% στη Νορβηγία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Βουλγαρία και τη Γερμανία και για το ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα το εν λόγω ποσοστό εκτινάχθηκε στο 13% το 2022, από το 3% που είχε διαμορφωθεί το 2020.
Επίσης, σύμφωνα με τον ACER η Ελλάδα είχε το αρνητικό φαινόμενο το 2021, να είναι η χώρα με τη λιγότερη διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην Ευρώπη. Η απόσταση που τη χωρίζει με τους ευρωπαίους εταίρους είναι τεράστια. Το ποσοστό διείσδυσης στην Ελλάδα είναι 3% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 54%. Αυτή η «δυσλειτουργία» σύμφωνα με τον ACER, αποτελεί εμπόδιο στην ενισχυμένη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά.
Η απάντηση του υπουργείου Ενέργειας
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, τα στοιχεία από τον ACER δείχνει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας και επικαλούνται τους πίνακες που δημοσίευσε η Eurostat και το HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, έχει φέρει αποτελέσματα.
Στον πίνακα της Eurostat μπορείτε να δείτε τα στοιχεία για τον τυπικό, μέσο οικιακό καταναλωτή: Ποια είναι η τελική τιμή που πληρώνει για την ενέργεια. Στοιχεία εξαμηνιαία, σε ευρώ ανά kWh.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, η χώρα με το μεγαλύτερο σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό (Νορβηγία) έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την οποία αναμένει κέρδη- ρεκόρ για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη δεν είναι ανάλογη των τελικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής. Δεύτερον, η Πορτογαλία έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων. Και τρίτον, ότι μέσα στις επτά πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο. Για αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κρατήσει σε προσιτές τιμές τις δαπάνες των καταναλωτών για την ενέργεια, και σε αυτό είμαστε στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα παραθέτουν πίνακα που δείχνει ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα (χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια) είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο 2022:
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook