Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρά lockdown, στην Ελλάδα επικρατεί εγρήγορση εν όψει Χριστουγέννων, παρότι τα κρούσματα αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας.
Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας δείχνει αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, καθώς για δεύτερη ημέρα καταγράφηκαν λιγότερες από 700 μολύνσεις σε ένα 24ωρο.
Ο αριθμός αυτός είναι ενθαρρυντικός, παρά το γεγονός πως συνήθως τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ κορωνοϊού.
«Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά»
Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι επιμένουν πως η αποκλιμάκωση παραμένει βραδεία και ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τις γιορτές ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν μια νέα έξαρση της επιδημίας με ανυπολόγιστες συνέπειες.
«Πρέπει να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις τις γιορτές. Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε ''κοινωνική φούσκα''. Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια», λένε οι επιστήμονες.
Γιατί αποφασίστηκε ο αριθμός «9» για το τραπέζι των γιορτών
Πολύς κόσμος αναρωτιέται γιατί... 9 άτομα στο τραπέζι των γιορτών, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
"Ο αριθμός «9» προέκυψε από τον μέσο όρο των μελών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δύο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δύο οικογενειών είναι γύρω στα 9, ώστε να μπορούν δύο οικογένειες να συναντηθούν άνετα», εξήγησε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.