«Γκάζι» για την ολοκλήρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα εκτινάξουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας πατά η κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό της για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη σύμβαση για τις επιπλέον έξι «Ριπές», η οποία, αν και «αλμυρή», κρύβει αρκετές «εκπλήξεις».
Στις 15 Ιανουαρίου, λοιπόν, έναν ακριβώς χρόνο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα 18 Rafale, η Ολομέλεια θα κληθεί να εγκρίνει τη δεύτερη σύμβαση με την οποία ο συνολικός αριθμός Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι» θα αυξηθεί σε 24.
Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων και η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault συμφώνησαν σε όλες τις λεπτομέρειες και αμέσως μετά την κύρωση της σύμβασης στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για τις τελικές υπογραφές. Η Αθήνα θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία, ώστε να κατοχυρώσει εγκαίρως τις θέσεις στη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους και τα έξι καινούργιας κατασκευής Rafale να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2024. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεγάλη παραγγελία 80 αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καθυστερήσεις.
Το κόστος
Αρκετή συζήτηση έχει γίνει για το κόστος της δεύτερης σύμβασης. Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Ελλάδα θα καταβάλει 1,07 δισ. για έξι αεροσκάφη, όταν για τα 18 Rafale της πρώτης σύμβασης θα πληρώσει 2,49 δισ. Τα μεγέθη είναι δυσανάλογα και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η νέα σύμβαση είναι πιο ακριβή.
Ο σημαντικότερος είναι ο οπλισμός που θα φέρει κάθε αεροσκάφος. Το νέο «πακέτο», όπως και το προηγούμενο, περιλαμβάνει την προμήθεια των φονικών πυραύλων METEOR, τη νέα γενιά των πυραύλων αέρος-αέρος MICA, έναν ικανοποιητικό αριθμό πυραύλων επιφανείας EXOCET αλλά και τους φορείς για τα βλήματα SCALP, καθώς τα Rafale χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορείς σε σχέση με τα Mirage 2000-5. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όμως, κρίθηκε σκόπιμο στη δεύτερη σύμβαση να αγοραστούν περισσότερα όπλα και για τα 24 Rafale. Έτσι, δεν περιλαμβάνεται μόνο ο φόρτος που θα έχουν τα καινούργια αεροσκάφη αλλά και επιπλέον όπλα για τη Μοίρα. Στη σύμβαση έχει προϋπολογιστεί και η εν συνεχεία υποστήριξη των έξι αεροσκαφών για τέσσερα έτη.
Παρ’ όλα αυτά, προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί δεν παραγγείλαμε εξαρχής 24 αεροσκάφη και γιατί εφόσον αποφασίσαμε ότι αρχικά χρειαζόμασταν 18, δεν υπήρχε δικαίωμα προαίρεσης στην πρώτη σύμβαση για επιπλέον Rafale;
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο ερχομός των Rafale στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου θα αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ξεκινήσει ήδη τη σύνταξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων, αφού τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά αλλάζουν εντελώς το παιχνίδι.
Ο πανίσχυρος πύραυλος μεγάλων αποστάσεων METEOR, ένα βλήμα που δεν αστοχεί ποτέ όπως λένε οι Γάλλοι, δημιουργεί νέα δεδομένα στις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, αφού οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν «κλειδωμένους» τους Τούρκους χειριστές σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή τους.
Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη Rafale, αναβαθμισμένων F-16 Viper και F-16 Block 50 θα δώσει στην Πολεμική Αεροπορία την απόλυτη υπεροχή στο πεδίο.
Πηγή: enoplos.gr