Νέα διάσταση στο σκάνδαλο Qatar Gate δίνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» καθώς υποστηρίζει ότι όχι το Κατάρ αλλά το Μαρόκο ήταν αυτό που κινούσε τα νήματα στην υπόθεση που έχει κλονίσει συθέμελα το Ευρωκοινοβούλιο με πρωταγωνιστές Ιταλούς πρώην και νυν ευρωβουλευτές, τον σύντροφο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι αλλά και την ίδια.
Το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού έχει τίτλο «Marokkogate» και τονίζει ότι η αφρικανική χώρα είχε πολύ πιο ενεργό ρόλο από ότι το Κατάρ στο σκάνδαλο που έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο φέρεται να είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές για να διατυμπανίζουν τις αρετές του καταριανού καθεστώτος.
Διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «DGED» εμπλέκονται στο υψηλότερο επίπεδο του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας.
Για τις βελγικές αρχές, οι υπηρεσίες «DGED» θεωρούνται το κέντρο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας του κράτους του Μαγκρέμπ (της περιοχής της Βορειοδυτικής - βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία).
Σύμφωνα, με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το «Spiegel», η DGED φέρεται να είχε προσλάβει από το 2019 τρεις Ιταλούς: τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο όπως και τον βοηθό του, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.
Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, σύμφωνα με το «Spiegel» πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα.
Επικεφαλής της «τριάδας» ο νυν Μαροκινός πρεσβευτής στην Πολωνία
Το περιοδικό «Spiegel» υποστηρίζει ότι ο Αμπντελραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ήταν ο επικεφαλής των τριών Ιταλών και όλοι τους βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.
Παντσέρι, Καϊλή και Τζιόρτζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και κατηγορούνται για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» ωστόσο η κυβέρνηση της Ντόχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, στις 15 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω ευρωβουλευτών.
Όμως, όσον αφορά το Μαρόκο, δεν υπήρξε καμία αναφορά. Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook