Ο Αύγουστος θεωρείται o μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση. Μια νεότερη μελέτη επισημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγξουν τις τιμές μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, καθώς οι ελλείψεις της θα μπορούσαν να εξηγήσουν την επιδείνωσης της δερματικής πάθησης.
Οι πολύτιμες ακτίνες του ήλιου λειτουργούν ως αναλγητικό -μεταξύ άλλων- για την μετρίαση των αρνητικών συναισθημάτων και τη βελτίωση της διάθεσης, με ελεγχόμενη βέβαια έκθεση. Εξίσου, όμως, πολύτιμη θεωρείται η συμβολή τους στη θεραπείας μιας δερματικής πάθησης.
Ειδικότερα, η βιταμίνη D ή αλλιώς γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, που συνθέτει ο οργανισμός με την έκθεση στον ήλιο, θα μπορούσε να παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της ψωρίασης.
Ενώ οι συνθετικές κρέμες βιταμίνης D αποτελούν μια ανερχόμενη θεραπεία, η μελέτη υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D ή με τη βοήθεια συμπληρωμάτων θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα και προκαλούν έντονη φαγούρα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, και οι κρόκοι αυγών.
«Εάν ο ρόλος της βιταμίνης D θα μπορούσε να να αποδειχθεί μετά από περαιτέρω μελέτη, θα μιλάμε για μια πολύ προσιτή και ασφαλή προσθήκη στο θεραπευτικό σχήμα των εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με ψωρίαση» σημειώνει η Rachel Lim, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν 491 περιπτώσεις από μια εθνική έρευνα υγείας και διατροφής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 162 από το 2003 έως το 2006 και 329 από το 2011 έως το 2014.
Σύμφωνα με την μετέπειτα ανάλυση, τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αλλά και η ανεπάρκειά της σχετίστηκαν σημαντικά με πιο σοβαρή εκδήλωση της ψωρίασης. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με τα υψηλότερα κατά μέσο όρο επίπεδα βιταμίνης D είχαν τη μικρότερη ποσότητα δέρματος που είχε προσβληθεί από ψωρίαση. Αντίθετα, όσοι είχαν την πιο προσβεβλημένη περιοχή είχαν τα χαμηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D.
Παρόλα αυτά, η ιδανική ποσότητα της βιταμίνης D που θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο παρέμεινε ασαφής. «Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη βέλτιστη πρόσληψη βιταμίνης D, υπάρχουν τρέχουσες συστάσεις σχετικά με τις ασφαλείς ποσότητες συμπληρώματος βιταμίνης D για την αποφυγή τοξικότητας. Καλό θα ήταν οι ασθενείς να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους» εξηγεί η δρ. Rachel Lim.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ψωρίαση ενός ατόμου, όπως η απόχρωση της επιδερμίδας, καθώς οι πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες παράγουν μικρότερες ποσότητες της βιταμίνης.
«Σε συνδυασμό με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και εμπόδια στη σωστή φροντίδα, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε λανθασμένα την αυξανόμενη σοβαρότητα της ψωρίασης που διαπιστώσαμε με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αποκλειστικά στα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, αντί σε πιο σύνθετες κοινωνικές δομές που εμποδίζουν τη φροντίδα» καταλήγει η δρ. Rachel Lim.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, στη Βοστώνη.
Ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook