Κανονικά θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Eργασίας για την ψηφιακή κάρτα, που προβλέπει για τον Ιούνιο την απογραφή της σχέσης εργασίας και του ωραρίου κάθε απασχολούμενου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και από την 1η Ιουλίου 2022 την πιλοτική εφαρμογή στην πράξη της κάρτας στους εν λόγω δύο κλάδους.
Το μέτρο αρχικά θα αφορά 130.000 εργαζόμενους και 53 ΑΦΜ εταιρειών, ενώ θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και των επικεφαλής των διευθύνσεων Ανθρωπίνων Πόρων (ΗR) των ελληνικών τραπεζών, ακούστηκαν «γκρίνιες» από την πλευρά των τραπεζών για τις δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου. Από την πλευρά του το υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις τεχνικού χαρακτήρα, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν θα παρεκκλίνει από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν προλαβαίνουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους προκειμένου να διασυνδεθούν άμεσα από τεχνικής άποψης με το «ΕΡΓΑΝΗ», παρότι το υπουργείο τούς έδωσε όλες τις τεχνικές διευκολύνσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ωρομετρικού συστήματος, που διαθέτει μόνο η Alpha Βank, ενώ πρόσφατα απέκτησε και η Εθνική.
Ζήτησαν επίσης να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει με υψηλόβαθμα στελέχη που είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της φύσης του αντικειμένου τους και των αρμοδιοτήτων τους να «χτυπάνε κάρτα». Σημειώνουμε ότι ο νόμος εξαιρεί τους διευθυντές -οι οποίοι έχουν καταγραφεί- από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.
Παράλληλα επισήμαναν ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος εφαρμογής της κάρτας σε κρίσιμα τμήματα, όπως η ασφάλεια δικτύων από τα οποία εξαρτάται η ομαλή και κυρίως ασφαλής λειτουργία των τραπεζών και των συναλλαγών. Στελέχη των συγκεκριμένων τμημάτων λαμβάνουν ειδικό επίδομα για να είναι stand by ώστε να επέμβουν ανά πάσα στιγμή εφόσον προκύψει κυβερνοεπίθεση ή άλλο πρόβλημα.
Τι θα ισχύσει με την τηλεργασία
Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι η ψηφιακή κάρτα δεν θα εφαρμοστεί για τις κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της έδρας της εταιρείας, καθώς και στην τηλεργασία που υπάγεται σε άλλες διατάξεις.
Περισσότερη «γκρίνια» περιμένει το υπουργείο Εργασίας στη σύσκεψη με τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ που θα γίνει σύντομα, καθώς ο κλάδος έχει μικρότερη εμπειρία στα πληροφοριακά συστήματα από τις τράπεζες.
πηγή: newmoney