Την είσοδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εποχή των drones σημαίνει και επίσημα το 2025, καθώς οι περιφερειακές συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν μεταβάλει άρδην τη φιλοσοφία οργάνωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αντανακλάται στη Νέα Δομή τους, όπως την έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Τόσο το χαμηλό κόστος παραγωγής όσο και ο περιορισμός των ανθρώπινων απωλειών, σε συνδυασμό με τον βέλτιστο εντοπισμό και την εξουδετέρωση στρατιωτικών και άλλων στόχων έχουν καταστήσει τα drones κυρίαρχα στο επιχειρησιακό επίπεδο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη που παρακολουθούν πολύ στενά οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου. Πολύ περισσότερο, όταν η γειτονική Τουρκία έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροχημάτων, με πιο γνωστό το Bayraktar, με στόχο την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την καταγραφή και ελληνικών σημείων στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Με αυτά τα δεδομένα, η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ με την έλευση του 2025, έχει ενσωματώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις σύγχρονες συγκρούσεις, αλλά και τις πολλαπλές τους επιχειρησιακές δυνατότητες, σε επίπεδο υποστήριξης μάχης. Για τον λόγο αυτό τα drones αναμένεται να καταστούν βασικό μέρος του εξοπλισμού των μονάδων στο εξής, καθώς στη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται, κατά πληροφορίες, ότι:
■ 3 Τάγματα θα φέρουν anti-drone συστήματα.
■ 4 Τάγματα θα φέρουν drones, ως μέρος του εξοπλισμού τους.
Το φινλανδικό μοντέλο
Ως εκ τούτου, η νέα φιλοσοφία που διατρέχει τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προϋποθέτει και νέες δεξιότητες για τα μόνιμα στελέχη τους, με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να μη σταματά, όμως, μόνο εκεί. Αντίθετα, στρατηγικός στόχος είναι η μαζική εκπαίδευση στις νέες, αυτές, τεχνολογίες, η οποία θα ξεκινά από τη στρατιωτική θητεία για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οπλιτών. Συγκεκριμένα, στο νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, θα προβλέπεται ο συνδυασμός της εντατικής στρατιωτικής εκπαίδευσης με την ψηφιακή εκπαίδευση, στα πρότυπα της Φινλανδίας.
«Κλειδί» για τον στρατηγικό προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών αλλά και την ανάπτυξη όπλων ηλεκτρονικού πολέμου αποτέλεσε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας (Ηybrid CoE). Εκεί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε εκτενώς από αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού για την εκπαίδευση των στρατευσίμων και των εφέδρων, η οποία περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές και δεξιότητες απέναντι στις υβριδικές απειλές, οι οποίες κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα κατά τόπους θέατρα του πολέμου. Ως εκ τούτου, και οι Ελληνες στρατεύσιμοι αναμένεται να λαμβάνουν ψηφιακή εκπαίδευση, η οποία θα αφορά, κατά πληροφορίες, και τη χρήση και τον χειρισμό των drones, καθώς η γενικευμένη χρήση τους στις Ενοπλες Δυνάμεις διευρύνει και το πεδίο απειλών που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον αν κριθεί αναγκαίο.
Το παράδειγμα της Ουκρανίας, άλλωστε, έχει κινητοποιήσει και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία συμπεριέλαβε το Κίεβο σε άσκηση Τεχνικής Διαλειτουργικότητας του Συστήματος Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επεξεργασίας των δεδομένων που προέκυψαν από τη χρήση μικρών drones μετά τη ρωσική εισβολή, εκλαμβάνοντας τα μη επανδρωμένα αεροχήματα ως «αυξανόμενη απειλή». Περισσότερα από 70 συστήματα και τεχνολογίες δοκιμάστηκαν στη διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης, καθώς η εξέλιξη των μικρών drones κινείται σχεδόν παράλληλα με την ανάπτυξη anti-drone συστημάτων, αποδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχή έρευνα και αναβάθμιση των αντιμέτρων της Συμμαχίας.
Και θόλος anti-drone
Δεδομένων των σύνθετων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας, αρχής γενομένης από τα drones και φθάνοντας μέχρι τους βαλλιστικούς πυραύλους, αποφασιστική απάντηση αναμένεται να αποτελέσει η ανάπτυξη του διπλού θόλου, η υλοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026. Συγκεκριμένα, ο θόλος θα έχει διττή χρήση, τόσο αντιαεροπορική-αντιπυραυλική όσο και anti-drone, καθώς στην ελληνική περίπτωση η κύρια απειλή από τις γειτονικές χώρες προέρχεται από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και όχι ρουκετών, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.
Διαβάστε εδώ περισσότερα...
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube