Εδώ και αρκετές ημέρες έχει αρχίσει μία συστηματική προσπάθεια των Πειραιωτών προκειμένου να επηρεάσουν καταστάσεις, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, να περάσουν με το έτσι – θέλω τον δικό τους «νόμο», που όμως δεν είναι ταυτισμένος με την κανονικότητα, δεν συμβαδίζει με την νομιμότητα.
Τι ακριβώς εννοούμε; Ο Ολυμπιακός από τις 6 Μαΐου έχει αρχίσει μία συστηματική προσπάθεια πιέζοντας την ΕΠΟ προκειμένου να του δώσει τα πρακτικά της προσφυγής που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ στο CAS για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Θυμίζουμε πως ο Ολυμπιακός και η νομική του υπηρεσία, είχαν στην διάθεσή τους, τα στοιχεία που είχε καταθέσει ο ΠΑΟΚ στην Ε.Ε.Α. όταν πρωτοξεκινούσε η υπόθεση. Και με εκείνα τα στοιχεία, επιχείρησε και δημιούργησε θέμα, το οποίο όμως θα τελεσιδικήσει στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο.
Με ψευτομαγκιές και ψευτονταηλίκια, απείλησαν πρώτα την γραμματέα της επιτροπής εφέσεων και πλέον τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά και την ΕΠΟ, γιατί, άκουσον – άκουσον, δεν δίνει τα πρακτικά της προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΠΑΟΚ στο CAS. Και πως είναι δυνατόν να τα δώσει η ΕΠΟ στον Ολυμπιακό; Θα σκεφθεί ο κάθε λογικά νοήμων άνθρωπος.
Από την στιγμή που στην προσφυγή που κατέθεσε ο ΠΑΟΚ στο CAS, «αντίπαλος» του είναι η ΕΠΟ και ειδικότερα η Επιτροπή Εφέσεων. Πως θέλει να εμπλακεί ο Ολυμπιακός, από την στιγμή που δεν είναι διάδικος. Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά και στις δηλώσεις που παρέθεσε ο Τάκης Μπαλτάκος στο Metropolis 95,5 (στην διπλανή στήλη) μόνο εάν το CAS αποφασίσει να συνεκδικάσει την υπόθεση, μόνο τότε θα δώσει εντολή στην ΕΠΟ για να παραθέσει τα έγγραφα που ζητούν οι Πειραιώτες.
Ουσιαστικά τι επιδιώκει να κάνει ο Ολυμπιακός; Να μπλοκάρει την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, να μην εξεταστεί επί της ουσίας στο CAS, να μην γίνει κανονική δίκη, όπως ζητά από την πρώτη στιγμή ο ΠΑΟΚ. Και γιατί επιδιώκει ο Ολυμπιακός να μην γίνει κανονική δίκη; Γιατί πολύ απλά δεν τον συμφέρει. Διότι εφόσον εξεταστεί η υπόθεση του ΠΑΟΚ περί πολυϊδιοκτησίας στο CAS επί της ουσίας, ο Δικέφαλος έχει πολλές και σημαντικές προοπτικές να δικαιωθεί. Δηλαδή να του επιστραφούν οι επτά βαθμοί που του αφαιρέθηκαν από την απόφαση της επιτροπής εφέσεων και εφόσον γίνουν τα πλέι οφ, με την διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο να βρίσκεται στους επτά βαθμούς, να αρχίζει μία νέα προσπάθεια για την πρώτη θέση.
Ο ΠΑΟΚ θέλει να δικαστεί επί της ουσίας στο CAS, εκεί αντίπαλός του είναι η ΕΠΟ, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει να μπλοκάρει την υπόθεση. Και απειλεί την ΕΠΟ, τον Γραμμένο, την γραμματεία της επιτροπής, κινεί γη και ουρανό για να το πετύχει. Όμως αυτό δεν πρέπει να περάσει. Και πολύ καλά κάνει η ΕΠΟ και δεν δίνει τα σχετικά έγγραφα, πολύ απλά διότι δεν θα είναι νόμιμη μία τέτοια ενέργεια.
Υπάρχει και η άλλη περίπτωση. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με υποβιβασμό βάσει της εισήγησης της πρωτοδίκη Παναγιώτας Σπανού για τα στημένα παιχνίδια. Στην υπόθεση αυτή που μπορεί να φθάσει μέχρι και το CAS (εφόσον επιβληθούν οι βαριές ποινές βάσει της εισήγησης τόσο στην Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και στην Επιτροπή Εφέσεων) ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα να είναι διάδικος. Αυτό το γεγονός δεν μπορούν να το χωνέψουν στον Πειραιά και ασκούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να μπλοκάρουν την νομιμότητα της διαδικασίας που αφορά τον ΠΑΟΚ.
Δηλαδή λένε απλά στον Πειραιά: «από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι διάδικος στην δική μου υπόθεση για τα στημένα παιχνίδια, πρέπει και εγώ να είμαι διάδικος στην δική του υπόθεση». Στην Επιτροπή Εφέσεων ο εφέτης δικαστής Βρυώνης (για τον οποίο… καταθέτει αναφορά στον Άρειο Πάγο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ) είχε δώσει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να είναι διάδικος και αυτός είναι ένας από τους λόγους όπου δεν είχαμε κανονική δίκη στην Εφέσεων για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Δεν είχαμε δηλαδή, δίκη επί της ουσίας, όπως ζητούσε συνεχώς ο ΠΑΟΚ.
Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσθέσουμε, είναι πως μέχρι την Παρασκευή και η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το CAS για τις θέσεις της σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της ο ΠΑΟΚ. Θυμίζουμε επίσης, αυτό που είχαμε αποκαλύψει στη Metrosport πριν από λίγες ημέρες, ότι ο ΠΑΟΚ ενημέρωσε το CAS πως δεν θέλει να είναι διάδικος ο Ολυμπιακός στην υπόθεση της πολύϊδιοκτησίας. Όλα αυτά που περιγράψαμε συνθέτουν ένα «πολεμικό» σκηνικό, η συνέχεια του οποίου θα δοθεί στις ανώτατες δικαστικές αίθουσες.
* Από την έντυπη έκδοση της «Μ»