Έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Άρης συμμετείχε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όταν την σεζόν 2010-2011 πέρασε στα προκριματικά τις Γιαγκελόνια, Αούστρια Βιέννης και τσέκαρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League. Εκεί που μάλιστα προκρίθηκε από όμιλο με Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρόζενμποργκ, Λεβερκούζεν και αποκλείστηκε στα νοκ άουτ παιχνίδια από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Ο κόσμος του Άρη μπορεί να χάρηκε τα τελευταία χρόνια την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτήριου, ωστόσο βίωσε πικρούς και πρόωρους αποκλεισμούς. Πρώτα η Μόλντε, μετά η Κόλος Κοβαλίβκα, μετά τη Αστάνα και πέρυσι η Μακάμπι Τελ Αβίβ, δεν επέτρεψαν στους «κίτρινους» να προχωρήσουν σε φάση ομίλων στην Ευρώπη.
Φέτος – όπως και πέρυσι – το ευρωπαϊκό ταξίδι ξεκινάει από τον β΄ προκριματικό γύρο του Europa Conference League, με τον Άρη να μαθαίνει τον αντίπαλο του στις 21 Ιουνίου και να δίνει τα πρώτα του παιχνίδια 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου. Και αν πέρυσι μπήκε στη «μάχη» των κληρώσεων με 5.250 βαθμούς, φέτος μπαίνει με 7.000 βαθμούς, κάτι που σημαίνει πως θα είναι σίγουρα ισχυρός στον β΄ προκριματικό γύρο (μόλις 5 από τις 62 ομάδες που συμμετέχουν στον α΄ προκριματικό γύρο έχουν καλύτερο συντελεστή από τον Άρη), ενώ δεν αποκλείεται – αν το επιτρέψουν και οι συγκυρίες – να είναι ισχυρός και στον γ΄ προκριματικό γύρο (10-17 Αυγούστου τα παιχνίδια). Αν όμως δεν μπει ως ισχυρός στον γ΄ προκριματικό και αποκλείσει ισχυρό αντίπαλο, τότε παίρνει την θέση του στην τελευταία φάση, στα πλέι οφ (24-31 Αυγούστου τα παιχνίδια), και μπαίνει εκεί ως ισχυρός. Με τα παραπάνω δεδομένο αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει η ομάδα – επιτέλους - στην Ευρώπη και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να «τρέξει» όσο το δυνατό πιο σύντομα και ο μεταγραφικός σχεδιασμός της ομάδας.
Εγγυημένα έσοδα που τα έχει ανάγκη
Άλλωστε πέρα από το πρεστίζ και την καλύτερη διαχείριση του ρόστερ (άλλο η ομάδα να παίζει μόνο στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και άλλο να έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις), ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την διοίκηση της ΠΑΕ, είναι τα εγγυημένα έσοδα από μια πιθανή συμμετοχή σε ευρωπαϊκό όμιλο. Κάτι που είναι απαραίτητο για να… γεμίσει τα ταμεία της. Πιο συγκεκριμένα:
«Καθένας από τους 32 συλλόγους που προκρίνονται στη φάση των ομίλων μπορεί να λάβει 2,94 εκατ. ευρώ, ποσό που κατανέμεται σε αρχική πληρωμή 2,8 εκατ. ευρώ και σε πληρωμή υπολοίπου 140.000 ευρώ. Τα λεγόμενα μπόνους απόδοσης της φάσης των ομίλων για κάθε αγώνα, δηλαδή νίκη ή ισοπαλία, κατανέμονται ως εξής: 500.000 ευρώ για νίκη και 166.000 ευρώ για ισοπαλία.
Οι νικητές των ομίλων μπορούν να λάβουν 650.000 έκαστος και οι δεύτεροι 325.000 ευρώ.
Οι σύλλογοι που προκρίνονται στις «νοκ άουτ» φάσεις μπορούν να αναμένουν να λάβουν τα ακόλουθα ποσά:
– πρόκριση στα πλέι οφ των «νοκ άουτ»: 300.000 ευρώ
– πρόκριση στη φάση των «16»: 600.000 ευρώ
– πρόκριση στα προημιτελικά: 1 εκατομμύριο ευρώ
– πρόκριση στα ημιτελικά: 2 εκατομμύρια ευρώ
– πρόκριση στον τελικό: 3 εκατομμύρια ευρώ
Πρόκειται για περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο νικητής αναμένει να λάβει επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τμήμα των συντελεστών, η UEFA έχει διαθέσει 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη θα λάβει μερίδιο (44.500 ευρώ). Και τέλος υπάρχει το Market pool, όπου το εκτιμώμενο διαθέσιμο ποσό των 23,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διανεμηθεί ανάλογα με την αναλογική αξία κάθε τηλεοπτικής αγοράς που αντιπροσωπεύουν οι σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση.