Σε μια εκτίμηση της κατάστασης στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπενέτ δήλωσε ότι η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια COVID-19 ήταν «ασθενέστερη από ό, τι περιμέναμε» έναντι της αυξανόμενης παραλλαγής Δέλτα.
«Όποιος ελπίζει ότι τα εμβόλια από μόνα τους θα λύσουν το πρόβλημα - δεν θα το κάνουν», δήλωσε ο Μπενέτ στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν υπουργοί, αξιωματούχοι υγείας, μέλη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, αστυνομία και στρατός.
«Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε. «Από τη μία πλευρά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά του ιού και έτσι φροντίζουμε να έχουμε τα απαραίτητα αποθέματα. Αλλά τα εμβόλια από μόνα τους δεν είναι αρκετά».
Πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο βαθμό βοηθά το εμβόλιο, αλλά είναι σημαντικά μικρότερο» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από τα προηγούμενα στελέχη. «Ελπίζουμε όλοι να δούμε μια επιβράδυνση, αλλά τα γεγονότα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει επιβράδυνση - όχι εδώ και όχι σε όλο τον κόσμο».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε, «Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στη ζωή ρουτίνας να συνεχίσει με προσαρμογές στον κορωνοϊό».
Ο Μπενέτ δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να παρέχει στο κοινό σαφείς οδηγίες με αρκετή προειδοποίηση ώστε να προετοιμάζεται, «χωρίς εκπλήξεις, χωρίς πανικό και κυρίως μέσω προγραμματισμού προς τα εμπρός».
Στη συνάντηση, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κινηθούν για να εγκρίνουν γρήγορα τη χρήση οικιακών δοκιμαστικών συσκευών, να αυξήσουν την επιβολή, ιδιαίτερα του "Revelry Pass" που θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα για γάμους, πάρτι και άλλες εορταστικές εσωτερικές συγκεντρώσεις και θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση των ταξιδιών. πολιτικές στο αεροδρόμιο Ben Gurion.
Ο Δρ Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Υπουργείο Υγείας, σε συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ στις 23 Ιουνίου 2021 είπε:
«Νομίζω ότι θα μπορούσε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα πούμε« χρειαζόμαστε ένα Lockdown»», δήλωσε ο Ash στην εκπομπή του Channel 13. «Ανησυχώ ότι μπορεί να φτάσουμε εκεί ... σε λίγες εβδομάδες, είναι πιθανό να φτάσουμε εκεί».
Από την Παρασκευή, όλοι οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από το COVID-19, υποχρεώθηκαν να απομονωθούν για 24 ώρες κατά την άφιξή τους στο Ισραήλ ή για μικρότερο χρονικό διάστημα εάν λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής.
Εν τω μεταξύ, όσοι επιστρέφουν από 15 χώρες που θεωρείται ότι έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης θα πρέπει να καραντίνα για επτά ημέρες με αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες του υπουργείου. Η πλήρης περίοδος καραντίνας μειώθηκε πρόσφατα από τις προηγούμενες 10-14 ημέρες.
Οι χώρες που θεωρείται ότι έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από την Παρασκευή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Σεϋχέλλες, ο Ισημερινός, η Αιθιοπία, η Βολιβία, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ζιμπάμπουε, η Ζάμπια, η Ναμίμπια, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και η Τυνησία.
Από την επόμενη Παρασκευή, 23 Ιουλίου, οι ακόλουθες χώρες θα προστεθούν στη λίστα: Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Τουρκία, Γεωργία, Ουγκάντα, Μιανμάρ, Φίτζι, Παναμάς, Καμπότζη, Κένυα και Λιβερία.
Το Υπουργείο Υγείας είπε επίσης ότι την επόμενη Παρασκευή, η Ισπανία και το Κιργιζιστάν θα προστεθούν στη λίστα των χωρών με ακραία ποσοστά μόλυνσης στις οποίες απαγορεύεται η πτήση των Ισραηλινών, υπό την προϋπόθεση ότι μια κυβερνητική επιτροπή εγκρίνει το αίτημα του υπουργείου.
Οι χώρες που επί του παρόντος είναι εκτός ορίων για τους Ισραηλινούς είναι το Ουζμπεκιστάν, η Αργεντινή, η Λευκορωσία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι 855 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη, το υψηλότερο ποσοστό από τις 22 Μαρτίου. Αυτό συνέβη αφού οι καθημερινές λοιμώξεις έφτασαν τα 750 σε κάθε μία από τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Από τις 65.125 δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, το 1,52% επέστρεψε θετικό - ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι τις τελευταίες ημέρες.
Υπάρχουν 5.817 κρούσματα ενεργού ιού στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ ο αριθμός των νεκρών ήταν 6.443.
Αξιωματούχοι υγείας έχουν συνδέσει την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων στο Ισραήλ με ταξιδιώτες που επέστρεψαν νέες παραλλαγές του ιού από το εξωτερικό και δεν καραντίνα μετά την άφιξή τους.
Η επανεμφάνιση του κορωνοϊού στο Ισραήλ έχει αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της παραλλαγής Delta, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πιστεύεται ότι είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος COVID.