Αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα διεθνών μελετών αναφορικά με τον εθισμό εφήβων στα τυχερά παιχνίδια, με την Ελλάδα, δυστυχώς, να βρίσκεται στην πρώτη θέση αυτής της «μαύρης» λίστας.
Σύμφωνα με το iatronet.gr, η ενασχόληση των ανηλίκων ως 16 ετών φαίνεται πως έχει πάρει παθολογικές διαστάσεις, με μεγάλη μερίδα εξ αυτών να εμφανίζουν, παράλληλα, αυτοκτονικές τάσεις, χρήση ουσιών, αλλά και παραπτωματικότητα.
«Κλειδί» για την εξέταση και την ανάλυση τους εθισμούς φαίνεται πως είναι το φύλο, το χαρτζιλίκι, αλλά και οι οικογενειακές αναφορές, με τους ειδικούς να καταλήγουν ότι τα αγόρια και όσοι έχουν γονείς με παρόμοια ενδιαφέρονται είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοιους είδους συμπεριφορές.
Ενδεικτικά, μάλιστα, είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη
ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας, καταδεικνύοντας ότι σε διεθνές επίπεδο:
το 46·2% των ενηλίκων και το 17·9% των εφήβων είχαν
στοιχηματίσει τους τελευταίους 12 μήνες
το 8·7% των ενηλίκων ή
περίπου 1 στους 10, χαρακτηρίζονται σε κίνδυνο
το 1·41% των ενηλίκων με
προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:
πάνω από 1
στους 2 Έλληνες πολίτες (57,3%) παίζουν κάποιο τυχερό
παιχνίδι τους τελευταίους 12 μήνες (ΕΕΕΠ, 2023
στο 2,4% ο επιπολασμός της προβληματικής
ενασχόλησης
Ωστόσο, μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ποσοστά γυναικών που αναζητούν φροντίδα για διαταραχές στοιχηματισμού έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 5ετίας, με τουλάχιστον το 1/3 εξ αυτών να αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, λόγω του κοινωνικού στίγματος, που πιστεύεται ότι αυξάνεται όσο αυξάνεται και η βαρύτητα της διαταραχής στοιχηματικής συμπεριφοράς.
Την ίδια ώρα, η αλληλεπίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος και της στοιχηματικής τάσης συνιστά μια νέα πτυχή, με εργαζόμενους σε αντίστοιχους κλάδους ή άτομα που παρουσιάζουν εργασιακή αστάθεια να επηρεάζονται σημαντικά, πολλαπλασιάζοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης εθισμού.