Η ήδη πολύ σημαντική επίδοση που καταγράφει η Ελλάδα διεθνώς σε επίπεδο μείωσης του χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχιστεί και την επόμενη επταετία, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο πολύ ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους, καθώς και στην πολύ καλή στρατηγική διαχείρισης.
Παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, η βιωσιμότητά του είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με την «εδραίωση» πλέον της πτωτικής τροχιάς του προς το ΑΕΠ να στηρίζει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της αξιολόγησης της χώρας, κάτι που η αγορά το έχει «εντοπίσει» και το ανταμείβει. Έτσι, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν «νικήσει» εδώ και καιρό τις ιταλικές, οι επόμενοι στόχοι, που είναι οι ισπανικές και οι πορτογαλικές αποδόσεις, φαίνονται όλο και πιο επιτεύξιμοι.
Από περίπου 206% του ΑΕΠ το 2020, το ελληνικό χρέος αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 160% του ΑΕΠ περίπου και περαιτέρω κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Όπως εκτιμά η Moody’s, το διάστημα 2023-2030 η Ελλάδα θα καταγράψει επίσης παγκόσμιο ρεκόρ μείωσης του δείκτη χρέους, κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, με δεύτερη την Πορτογαλία με πτώση 15% και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με πτώση 6%, ενώ χώρες όπως η Γαλλία (+6%) και οι ΗΠΑ (+12%) θα δουν τους δείκτες χρέους να αυξάνονται στην επόμενη δεκαετία.
Μείωση φοροδιαφυγής με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη
Ο συνδυασμός ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης, πρωτογενών πλεονασμάτων και σχετικά σταθερής επιβάρυνσης από τόκους θέτει τον δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε σταθερή καθοδική πορεία, επισημαίνει η Moody’s. «Το μέσο επιτόκιο του χρέους κινείται στο μόλις 1,5% έναντι 4,5% το 2011 και η σταθμισμένη μέση διάρκεια είναι περίπου 20 χρόνια, έναντι 6,3 ετών το 2011», τονίζει ο οίκος.
Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων ως μερίδιο των κρατικών εσόδων θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η νομισματική σύσφιγξη από την ΕΚΤ και η επακόλουθη άνοδος των αποδόσεων. Επίσης, κατά τη Moody’s, η διαχειρισιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από την Ιταλία. Oλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας και τις εκτιμήσεις για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες, έχουν επιβραβευτεί από την αγορά.
Έπειτα από τη «νίκη» έναντι της Ιταλίας, επόμενοι «σταθμοί» για τα ελληνικά ομόλογα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Στο 3,9%, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, κινείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ιστορικά έναντι της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς (4,55% χθες), απέχοντας 65 μονάδες βάσης (στα τέλη Οκτωβρίου είχαν φτάσει και τις 75 μ.β). Παράλληλα, οι ελληνικοί τίτλοι είναι φθηνότεροι από τους ιταλικούς σε όλες τις διάρκειες. Η Ιταλία –αν και τη «γλίτωσε» από τη Fitch την Παρασκευή, η οποία διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της χώρας στο BBB με σταθερές προοπτικές– είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τη Moody’s την προσεχή Παρασκευή, η οποία τη βαθμολογεί μία μόλις βαθμίδα πάνω από την επενδυτική, με αρνητικές προοπτικές.
Έπειτα από τη «νίκη» έναντι της Ιταλίας, επόμενοι «σταθμοί» για τα ελληνικά ομόλογα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές αποδόσεις στη 10ετία κλείνουν το χάσμα με τις ισπανικές (λόγω πιστοληπτικών αναβαθμίσεων και της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα μετά τις εκλογές έναντι της πολιτικής αστάθειας στην Ισπανία), με αποτέλεσμα χθες να απέχουν μόλις 16 μονάδες βάσης (στο 3,74% η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου χθες). Τον τελευταίο μήνα το spread Ισπανίας – Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 27 μ.β. ενώ το τελευταίο 12μηνο κατά 110 μ.β. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήδη τα 2ετή ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα ισπανικά (3,37% έναντι 3,5%).
Επιπλέον, κλείνει γρήγορα και η ψαλίδα με τα πορτογαλικά ομόλογα, με το spread Πορτογαλίας – Ελλάδας να διαμορφώνεται πλέον στις 50 μ.β. (στο 3,4% η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού). Η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, η οποία οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έχει ασκήσει πιέσεις στα ομόλογά της, «ευνοώντας» έτσι τις σχετικές επιδόσεις των ελληνικών τίτλων.
Πηγή: kathimerini.gr