Προτάσεις της ΕΠΣΜ προς την ΕΠΟ για τα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα
Διαβάστε σχετικά
- Κώστας Ζουράρις στο Metropolis 95.5: «Ο Γερμανός χρηματίζεται ακριβότερα, ο Έλληνας φθηνότερα»
- Μόνο ο ΠΑΟΚ δείχνει πρόοδο στις δεύτερες ομάδες
Τι ψάχνεις;
Τις προτάσεις έκανε η ΕΠΣΜ προς την ΕΠΟ για τα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα επισημαίνει:
Τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, ήδη, πέρασαν την 30ετία, καθώς η πρώτη διοργάνωση έγινε την περίοδο 1990 – 1991, με άλλη μορφή αρχικά, αλλά με κοινή ωφέλεια την απόδοση χιλιάδων ποδοσφαιριστών για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό.
Στο πλαίσιο του καλύτερου σχεδιασμού και ανάπτυξης των πρωταθλημάτων αυτών σας προτείνουμε τα παρακάτω:
Τα επόμενα χρόνια πρέπει να διεξάγονται σταθερά το πρωτάθλημα της Κ 16 (νέων Κ 15 + ουσιαστικά) και της Κ 14 (Κ 13 +), επειδή αυτά συνδυάζονται με τις προαγωνιστικές ηλικίες των Εθνικών Ομάδων Κ 17 – Κ 15, καθώς και με τις αντίστοιχες των πρωταθλημάτων της Super League.
Κατά την γνώμη μας, η επιλογή των ηλικιών της Κ 16 είναι σωστή, αν και είναι ηλικία στην οποία αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές έχουν επιλεγεί από τις Π.Α.Ε., δεν παύει, όμως, να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά για την εκ νέου διάκριση τους, κίνητρο για την προσπάθεια στα τοπικά πρωταθλήματα υποδομών και τυχόν επιλογή τους.
Ας μην ξεχνάμε πως μπορεί να τροφοδοτήσει, ομάδες, Super League 1 (όχι αποκλειστικά τις μεγάλες Π.Α.Ε.) & Super League 2, Γ’ Εθνικής, όπου μάλιστα υπάρχει εκ της προκήρυξης υποχρεωτικότητα συμμετοχής νεαρών ποδοσφαιριστών.
Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε πως όλα τα ομαδικά αθλήματα, δίνουν τουλάχιστον 2 ηλικιακές ομάδες πρωταθλήτριες, καθώς και δευτεραθλήτριες - τριταθλήτριες από πρωταθλήματα πανελλήνιας διοργάνωσης, με αντίστοιχη μοριοδότηση για την είσοδό τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με προϋπόθεση να μην έχουν περάσει 4 έτη από την κατάκτηση του πανελλήνιου τίτλου, ήτοι η μικρότερη ηλικία είναι η Κ 14.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί κορωνίδα των πρωταθλημάτων υποδομών των Ενώσεων-Μελών της Ε.Π.Ο. και είναι μια αέναη αφορμή για οργάνωση, σχεδιασμό, κίνητρο, ανάδειξη, αλλά και μία μικρή γιορτή ποδοσφαίρου στις πολλές, ειδικά απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Ενώσεις της χώρας μας.
Η μακρά εμπειρία ενασχόλησής μας με τα πρωταθλήματα υποδομών και των Μικτών Ομάδων, μας έχει επανειλημμένα αναδείξει πως υπάρχουν «μεταπτώσεις» στην απόδοση των αναπτυξιακών ηλικιών και είναι επιβεβλημένος ο συνδυασμός αξιολόγησης των παιδιών στο διάστημα της διετίας που μέχρι τώρα διασφαλίζουν τα ετήσια Π.Μ.Ο..
Δεν θα θέλαμε να δούμε τα πρωταθλήματα αυτά σε fast track διοργάνωση μίας ηλικίας για να… «βγούμε από την υποχρέωσή τους» και φυσικά να μην καταλήξουν σε μορφή διεξαγωγής σχολικών πρωταθλημάτων.
Θα μπορούσαμε για να βοηθήσουμε την εξέλιξη των πρωταθλημάτων αυτών, να ζητήσουμε και την στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την οικονομική διευκόλυνση μετακινήσεων και φιλοξενίας των Μικτών Ομάδων, ειδικά των νησιωτικών Ενώσεων, που επιβαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό, την δυναμική αναζήτηση χορηγών όπως παλαιότερα (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Coca Cola), την αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση του Ινστιτούτου ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και κυρίως την ποσοστιαία στήριξη τους από το ετήσιο πρόγραμμα Solidarity της UEFA.
Έτσι θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε και να εντάξουμε στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα σε περιφερειακό επίπεδο τις μικρότερες αναπτυξιακές ηλικίες, όπως Κ 13 και Κ 12.
Οι τελικοί μπορούν να φιλοξενούνται σε περιοχές που καταβάλουν προσπάθεια αναβάθμισης και προβολής του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες.
Οι Ομοσπονδιακοί προπονητές, μετά το πέρας των πρωταθλημάτων, να υποχρεούνται να σχηματίζουν, αντίστοιχα ανά ηλικία, εθνικά κλιμάκια που θα απαρτίζονται αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές μόνον των ερασιτεχνικών σωματείων και σταδιακά να συναγωνίζονται τους ποδοσφαιριστές των ίδιων ηλικιών που αγωνίζονται στις ΠΑΕ Super League 1 & Super League 2, συμμετέχοντας σε διάφορα τουρνουά στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή των νεαρών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών στα εθνικά κλιμάκια θα είναι κίνητρο για συνεχή ενασχόληση με το άθλημα και ίσως μ’ αυτόν τον τρόπο κρατήσουμε αρκετά παιδιά στο χώρο του ποδοσφαίρου, γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο αρκετά από αυτά τα παιδιά να σταματούν πρόωρα το ποδόσφαιρο, επειδή απογοητεύονται ή ασχολούνται με άλλο άθλημα.
Ταυτόχρονα, δίνεται ένα πολύ σοβαρό κίνητρο στα ερασιτεχνικά σωματεία να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω βελτίωση των νεαρών ποδοσφαιριστών τους και να διεκδικήσουν σε περίπτωση μετεγγραφής τους τα τροφεία που δικαιούνται.
Με γνώμονα το καλό του αθλήματος που διακονούμε, την ανάπτυξη και όχι την συρρίκνωση, που όλοι πιστεύουμε ότι υπηρετούμε, σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας τις προτάσεις μας και μετά χαράς να συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, τους αντίστοιχους τεχνικούς διευθυντές και προπονητές της Ομοσπονδίας για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας