Το Block 2 μπορεί να εκτοξευθεί και κάθετα, άρα έχει κάλυψη 360 μοιρών-To συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει καλύτερη αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία του πλοίου
Πληροφορίες του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι εγκρίθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), η προμήθεια 52 Κατευθυνόμενων Βλημάτων RAM Block2A για τον στόλο των ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού.
RAM Block 2, λέγεται το μικρό αντιαεροπορικό που θα μπει στις ΤΠΚ και αποτελεί εξέλιξη τoυ RAM Block 1 που έχουμε στις ελληνικές κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ. H μεγάλη διαφορά, του Block 2 από τον προκάτοχό του είναι το μεγαλύτερο βεληνεκές. Το RAM Block 2 έχει 25 χλμ βεληνεκές αντί για δέκα του Block 1.
Τo σύστημα αυτό, μπορεί εκτός από μικρά αεροσκάφη, drone και καταδρομικά σκάφη να χτυπήσει και παράκτιους στόχους. Το Block 2 μπορεί να εκτοξευθεί και κάθετα, άρα έχει κάλυψη 360 μοιρών. Δηλαδή, το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει καλύτερη αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία του πλοίου.
Το RAM αποτελείται από τον πύραυλο RIM-116 και το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλων (GMLS) MK-49. Το GMLS διαθέτει 21 πυραύλους RAM Block 1 ή RAM Block 2 RIM-116 και είναι ενσωματωμένο στο σύστημα Command & Control του πλοίου.
Η RAM Block 2, διαθέτει αναβαθμισμένο δέκτη κινηματικής και ραδιοσυχνότητας (RF) όσον αφορά τον πύραυλο του RAM Block 1A.
Διαθέτει επίσης πιο ισχυρό κινητήρα πυραύλων με τμήμα προηγμένου ελέγχου, παρέχοντας στον πύραυλο Block 2, την ικανότητα να εξουδετερώνει απειλές συστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά των πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ενισχυμένος δέκτης RF, επιτρέπει ανίχνευση πυραύλων κατά πλοίων που χρησιμοποιούν χαμηλής πιθανότητας αναχαίτισης ραντάρ.
Στόχος αυτής της αγοράς είναι η προστασία των πλοίων μας από τα τουρκικά drones.
Η Τουρκία και το υποχθόνιο σχέδιο της στο Αιγαίο
Την ίδια περίοδο οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα κατασκευής επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αλλά και άλλων τύπων, με έναν μόνο σκοπό σε πιθανή περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αυτής της στοχοποιήσεως μονάδων επιφανείας και κρίσιμων ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς τον “βραχνά” της ισχυρής ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ( αν αυτό βέβαια θα ήταν για αυτούς εφικτό).
Πως θέλουν να το πετύχουν αυτό;
Η Τουρκία κατασκευάζει, έχοντας ήδη διπλασιάσει την παραγωγή τους, drone και UCAV, ικανών να ρίχνουν ρουκέτες και βόμβες ανεμοπορίας με ακρίβεια και από απόσταση ασφαλείας, εκτός φακέλου εμπλοκής της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας ( σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς), όσο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα είναι απασχολημένα με τα τουρκικά ή θα βρίσκονται στο έδαφος.
Η Άγκυρα δημιουργεί ουσιαστικά ένα ιδιότυπο "εναέριο πυροβολικό" το οποίο θα αποτελέσει στόχο για τις ελληνικές ΕΔ, όσον αφορά στην παρακολούθηση των συστημάτων αυτών σε μια διάρκεια πτήσης 25+ ωρών, αλλά και στην διάκριση των στόχων.
Πηγή: enoplos.gr