Να τεθεί εκτός νόμου το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) το οποίο κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και την Ξάνθη και να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητά του στη Θράκη, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές και παράλληλα δικηγόροι.
Ειδικότερα, πρώτο για μία ακόμα φορά κόμμα αναδείχθηκε σε Ροδόπη και Ξάνθη το ΚΙΕΦ. Συγκεκριμένα στην Ξάνθη έλαβε ποσοστό 27,16% και 11.176 ψήφους, στη Ροδόπη έλαβε ποσοστό 36,10% και 14.448 ψήφους, ενώ την ίδια στιγμή στον Έβρο έλαβε ποσοστό 1,18% και 695 ψήφους. Σε πανελλαδική απήχηση έλαβε ποσοστό 0,72% και 28.470 ψήφους.
Οι δύο προσφεύγοντες, υποστηρίζουν ότι παράνομα και κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών έγινε από τον Άρειο Πάγο δεκτή η συμμετοχή του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, καθώς αντιστρατεύεται την ελληνική έννομη τάξη και εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ανύπαρκτων μειονοτήτων, δήθεν τουρκικής και ψευτομακεδονικής.
Παράλληλα, σύμφωνα με του προσφεύγοντες, παραβιάζεται η συνθήκη της Λοζάνης, καθώς δήλωναν ευθέως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ ότι είναι Τούρκοι, δεν είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, είναι Τούρκοι μουσουλμάνοι, είναι η φωνή της μακεδονικής μειονότητας και πρέπει να αλλάξει η συνθήκη της Λοζάνης.
Ακόμη, επικαλούνται ομιλίες και δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου (Çiğdem Asafoğlu) η οποία είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2019 και υποψήφιων ευρωβουλευτών, όπως είναι η Ευγενία Νατσουλίδου.
ΚλείσιμοΕνδεικτικά, όπως αναφέρουν στην αίτηση ακύρωσής τους οι δύο πανεπιστημιακοί (ο ένας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δεύτερος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) η κυρία Ασάφογλου, σε δηλώσεις της (και στην τηλεόραση ΤRT World), έχει αναφέρει ότι «δεν είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι, είμαστε Τούρκοι μουσουλμάνοι, είμαστε η φωνή της μακεδονικής μειονότητας».
Σε άλλες δηλώσεις της, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, είχε επισημάνει: «Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Δίνοντας συλλογικά τις ψήφους μας και χρωματίζοντας την περιοχή στην απόχρωση μας, διεκδικούμε την ταυτότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος που ένα από τα συνθήματά μας είναι, «είμαστε εδώ και είμαστε Τούρκοι»».
Από την πλευρά της η κυρία Νατσουλίδου, είχε αναφέρει ότι «είναι Τούρκοι και πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάνης».
Στην αίτηση ακύρωσης, οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου(1/2024) είναι παράνομη, γιατί δεν απέκλεισε αλλά αντίθετα παράνομα ανακήρυξε τη συμμετοχή του ΚΙΕΦ στις περασμένες ευρωεκλογές.
Στους συνταγματικούς κανόνες που θεσπίζουν περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα εκλογιμότητας ενός πολιτικού κόμματος, μεταξύ των άλλων, είναι να μην διεγείρει το κόμμα το λαϊκό αίσθημα με πράξεις με τι οποίες αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, να μην υποκινεί και διεγείρει το λαϊκό αίσθημα και μάλιστα με επιθετικές προς τη δημοκρατία θέσεις των ηγετών του κόμματος.
Τέλος, επισημαίνουν οι προσφεύγοντες ότι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν έλεγξε ως όφειλε το καταστατικό και την υποκρυπτόμενη δράση του ΚΙΕΦ, το οποίο δρα αντεθνικά και σε βάρος των διεθνών συνθηκών της χώρας με αποτέλεσμα να κάνει δεκτή την αίτηση συμμετοχής του στις ευρωεκλογές.