Για ένα «προσχεδιασμένο» σκηνικό κάνουν λόγο διεθνής ΜΜΕ, σχολιάζοντας το διπλωματικό ναυάγιο ΗΠΑ - Ουκρανίας και τον on air καβγά Τραμπ και Ζελένσκι.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική «Guardian», τα «σύννεφα» πάνω από τον Λευκό Οίκο άρχισαν να μαζεύονται, άμα τη εμφανίσει του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος επέλεξε να φορέσει καθημερινά μαύρα ρούχα κι όχι κουστούμι.
Σχεδόν αμέσως, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε σαρκαστικά την εμφάνιση του Ουκρανού ομολόγου του, με όσους ήταν μπροστά, αλλά και τους τηλεθεατές να γίνονται πολύ γρήγορα μάρτυρες της πιο ντροπιαστικής εικόνας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
«Θα μπορούσε να κολακεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να χρησιμοποιήσει όλη του τη γοητεία, αντί να είναι τόσο άμεσος και ευθύς. Αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Βανς και ο Τραμπ πήγαιναν γυρεύοντας για μια διαμάχη με τον Ουκρανό ηγέτη, για να τον φέρουν σε ακόμη πιο αδύναμη θέση όσον αφορά στις συνομιλίες. Αναμφισβήτητα, το σκηνικό είχε στηθεί για ενέδρα», παρατηρεί μεταξύ άλλων η βρετανική εφημερίδα.
Άλλωστε, εδώ και λίγες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν άκρως επικριτικός απέναντι στον Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» και αναφέροντας ότι σκόπιμα παρατείνει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Μάλιστα, τα αμερικανικά Μέσα αποκάλυψε ότι ο Τραμπ ανακοίνωσε το πέρας της συνάντησης, υποστηρίζοντας ότι «το πολιορκημένο έθνος δεν ήθελε τη βοήθειά του για την επίτευξη εκεχειρίας», διώχνοντας κακήν κακώς τον Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο.
Σχεδόν αμέσως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ζελένσκι να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «ξεδιάντροπο γουρούνι που δέχθηκε ένα σωστό χαστούκι στο Οβάλ Γραφείο», ενώ υπέρ του Αμερικανού προέδρου μίλησε και ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν, παρατηρώντας ότι ο Ζελένσκι «εργάζεται ενάντια στην ειρήνη στη χώρα του».