Μεγάλος ο κίνδυνος να ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής, αφού το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού δεν αγγίζει το 50%.
Σύμφωνα με τα μέτρα, για να επιτραπεί η λειτουργία των πανηγυριών πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος ΑΕ, Χρήστος Γκούτζιος αυτήν τη στιγμή στη Χαλκιδική έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μόλις το 30% των πολιτών ενώ ένα 9% αναμένει να κάνει τη δεύτερη δόση.
«Το 40% περίπου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι και τέλη Ιουλίου, επομένως το 50% δεν θα το έχουμε φτάσει. Έχουμε ελάχιστο χρόνο καθώς η εμποροπανήγυρη ξεκινά στις 29 Αυγούστου και εμείς οφείλουμε νωρίτερα να στείλουμε τα απαραίτητα έγγραφα στους συμμετέχοντες . Χρειάζεται μια διαδικασία για να προετοιμαστούμε.», εξήγησε ο κ. Γκούτζιος.
Προς ακύρωση το πανηγύρι
Με τα τωρινά δεδομένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, το πανηγύρι δύσκολα θα διεξαχθεί αφού έχει μειωθεί και η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα. Η Χαλκιδική μάλιστα ανέβηκε στο ”κίτρινο” επίπεδο σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. «Φοβόμαστε πολύ μην φτάσουμε στο πορτοκαλί και γίνει υποχρεωτικά η αναστολή της εμποροπανήγυρης. Μπορεί οι εκθέτες -οι οποίοι φτάνουν τους 550- να ελεγχθούν από τον σύλλογο με τα ανάλογα τεστ και μέτρα αλλά η προσέλευση των επισκεπτών δεν μπορεί να ελεγχθεί. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται ημερησίως το πανηγύρι 70.000 με 75.000 άτομα.», αναφέρει.
Τεράστιο οικονομικό πλήγμα η ακύρωση
Τρομάζει το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί από την μη διεξαγωγή του πανηγυριού την περσινή περίοδο και ενδεχομένως και φέτος οι εκθέτες και το Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρου Αγίου Μάμαντος. «Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη για εμάς, τους εμπόρους και τις γύρω περιοχές που στηρίζονται στους επισκέπτες. Οι τζίροι έφταναν στα 15 εκατ. ευρώ. Ένα ποσοστό των εκθετών έμεινε με το εμπόρευμα στις αποθήκες και ένα άλλο ποσοστό διστάζει να συμμετέχει και να αγοράσει εμπόρευμα μιας και παραμένει αβέβαιο αν θα γίνει τελικά το πανηγύρι. Οδηγούμαστε στην καταστροφή», τονίζει.
Σημειώνεται ότι οι εκθέτες στο μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το πανηγύρι του Αγίου Μάμα διεξάγεται από τις 29 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ThessToday.g