Η απαράδεκτη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου ότι «έπρεπε να καταγγελθεί τότε... και γιατί δεν καταγγέλθηκε πριν 24 χρόνια...» επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ομοσπονδίας να διαχειριστεί την καταγγελία για την σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση της Ολυμπιονίκης μας.
Το απλό δελτίο τύπου της ομοσπονδίας σύμφωνα με το οποίο «παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα» υποδηλώνει επίσης και την πλήρη άγνοια.
Πλήρης άγνοια όχι μόνο για το μέγεθος και τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και για τους κανόνες καλής διακυβέρνησης που μπορεί μια αθλητική ομοσπονδία να εφαρμόζει για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας.
Με αφορμή τα προαναφερόμενα αλλά και τις πολύ σοβαρές σχετικές περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί στον χώρο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, νιώθω την ανάγκη ως γονέας και ως απλό μέλος μιας μεγάλης αθλητικής οικογένειας, να αναδείξω με όλες μου τις δυνάμεις το μήνυμα «Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι. Σπάσε την αλυσίδα του φόβου, μιλάμε, καταγγέλουμε, αποκαλύπτουμε» και ταυτόχρονα να αναφερθώ στους 12 κανόνες-δείκτες καλής διακυβέρνησης τους οποίους μπορεί να εφαρμόσει μία αθλητική ομοσπονδία.
Οι παρακάτω 12 κανόνες-δείκτες καλής διακυβέρνησης αναφέρονται και στην έρευνα που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής του 2020.
Σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση του επιπέδου καλής διακυβέρνησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με την μεθοδολογία του ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Χρηστής Διακυβέρνησης Αθλητκών Ομοσπονδιών.
Η «Σεξουαλική Παρενόχληση» ήταν μία από τις 46 «Αρχές» που αξιολογήθηκαν, η οποία αναλύονταν σε 12 δείκτες – κανόνες καλής διακυβέρνησης, τους οποίους μπορούσε να εφαρμόζει ή να μην εφαρμόζει η ομοσπονδία. Αναλυτικά την έρευνα μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο https://wp.me/p5EMLX-jl
1. Έγγραφη πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις.
2. Κώδικας δεοντολογίας με κανόνες για την ηθική και σωματική ακεραιότητα των αθλητριών και των αθλητών. (ΥΓ.1)
3. Υπεύθυνο – αρμόδιο προσωπικό για την αποκλειστική διαχείριση των θεμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.
4. Συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς.
5. Προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισης
6. Δράσεις ευαισθητοποίησης
7. Εσωτερικοί κανονισμοί που καθορίζουν διαδικασίες παραπόνων ή καταγγελιών
8. Διαδικασία με αναλυτικούς κανόνες για την υποβολή παραπόνων ή καταγγελιών
9. Διαδικασία με αναλυτικούς κανόνες για την διερεύνηση των παραπόνων ή καταγγελιών.
10. Διαδικασία με αναλυτικούς κανόνες για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για τα αποτελέσματα της διερεύνησης.
11. Διαδικασία με αναλυτικούς κανόνες για ανεξάρτητη διερεύνηση των παραπόνων ή καταγγελιών.
12. Ετήσια αξιολόγηση των δράσεων.
Ο αθλητισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων, βελτιώνοντας εκτός των άλλων και την ποιότητα ζωής τους. Ιδιαίτερα όμως τα παιδιά και οι νεαρές αθλήτριες και οι νεαροί αθλητές βρίσκονται ορισμένες φορές σε ευάλωτη θέση όσο αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στους αθλητικούς χώρους. Οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι σε μία ικανή θέση να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό μέσα από την οργανωτική και την διοικητική τους δυνατότητα να εφαρμόσουν τους παραπάνω κανόνες καλής διακυβέρνησης.
Να επισημάνουμε πως η επιμελής αξιολόγηση ενός αθλητικού οργανισμού σε επίπεδο ομοσπονδίας αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τον οργανισμό, για τα μέλη του και τα για ενδιαφερόμενα μέρη του να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την βελτίωση της διοίκησής του.
Τέλος, θα ήθελα με αυτήν την αφορμή να αναφερθώ από καρδιάς:
Στην Ανή Χρόνη, η οποία έως Επίκουρη καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στον Αθλητισμό και την Άσκηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν αρκετά χρόνια, με τις γνώσεις της και το πείσμα της, μου «άνοιξε τα μάτια» και στην συνέχεια κατάφερα να «ανοίγω και το στόμα», για την αντιμετώπιση αυτού του τόσου σοβαρού θέματος που κρύβεται καλά κάτω από το χαλί των επιτυχιών μας και απειλεί ένα απο τα σημαντκότερα κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά.
Στον Χρήστο Αναγνωστόπουλο, όχι μόνο για τις εξαιρετικές μελέτες του ως στέλεχος του ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Χρηστής Διακυβέρνησης Αθλητικών Ομοσπονδιών και ως Επίκουρος Καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης & Επιχειρηματικότητας του Βρετανικού Πανεπιστημίου UCLan Cyprus αλλά και για την αναμονή παρουσίασης ολοκληρωμένων ήδη σχετικών μελετών για αρκετές ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες.
Στον Δημήτρη Γαργαλιάνο ο οποίος ως Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦΦΑ ΑΠΘ στην Οργάνωση & Διοίκηση του Αθλητισμού και στον Γιώργο Γκανάτσιο, ο οποίος ως Πρόεδρος της Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α, συνεργαστήκαμε για την πραγματοποίηση της προαναφερόμενης έρευνας, με τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΟΚ)".
Και φυσικά στην Σοφία Μπεκατώρου. Μπράβο Σοφία! Πολλά Μπράβο! Πάρα πολλά Μπράβο! Έχεις ήδη καταφέρει να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι απειλές έμφυλης βίας.
ΥΓ. 1 Η σπουδαιότητα των Κωδίκων Δεοντολογίας έχει καταγραφεί ακόμα και στην ελληνική νομοθεσία, όπου σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 26 του αθλητικού νόμου 2725/1999, «οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να υιοθετούν Κώδικες Δεοντολογίας εναρμονισμένους με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών» και έτσι να «ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση...και των προσώπων που σχετίζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα και τρόπο με τις διοργανώσεις και τους αγώνες...». Δυστυχώς στην ΕΟΚ δεν υπάρχει ούτε ένας Κώδικας Δεοντολογίας! Και αυτό βέβαια συμβαδίζει με την ολοκληρωτική αδιαφάνεια που έχει επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα και την μη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων. Γι’αυτό και η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης, συζήτησης, σύνταξης και ψήφισης όλων των σχετικών σύγχρονων Κωδίκων Δεοντολογίας, επιλύοντας έτσι με την εφαρμογή τους αμέτρητα προβλήματα που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος που αγαπάμε.
Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε και στον σύνδεσμο https://wp.me/s5EMLX-12
Σεξουαλική κακοποίηση.jpg
Βασίλης Ντάκουρης
Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και την Εθνική Παίδων
Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής