Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκαλούν οι πληροφορίες για δρομολόγηση της δημιουργίας συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το τουρκικό υπουργείο με ανακοίνωση του και παραπέμποντας στις δηλώσεις του ψευδοκράτους, προειδοποιεί: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση [ενν. η Κύπρος] θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί».
Το ψευδοκράτος, με ανακοίνωσή του, είχε εξαπολύσει απειλές εναντίον της Λευκωσίας: «Ως ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της “νότιας Κύπρου” σε στρατιωτική βάση σύμφωνα με τα συμφέροντα κάποιων δυνάμεων. Οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, με την αιτιολογία ότι βρίσκεται υπό λεγόμενη ‘απειλή ασφάλειας’, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν στο μέλλον καταστροφή σε ολόκληρο το νησί» ανέφερε το λεγόμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.
Η είδηση ότι έχει αρχίσει η μεταφορά στην Κύπρο του ισραηλινού συστήματος Iron Dome, το οποίο σύντομα θα ενεργοποιηθεί και θα μπορεί να είναι λειτουργικό, καθώς και η προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων BARAK MX, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Κυρίως όμως έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία η ισχυρή στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ και κορυφώθηκε και με τον Στρατηγικό Διάλογο αλλά και την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Η Κύπρος έχει αναπτύξει στενές στρατηγικές σχέσεις και με τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων στη Γαλλία με χρήση αεροπορικής βάσης αλλά και των Αμερικανών με διαμόρφωση νέας ναυτικής βάσης. Η Τουρκία αντιδρά σε αυτή την στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και με πρόσχημα ότι ανατρέπονται οι «ισορροπίες» στο νησί επιχειρεί να υπονομεύσει τις αμυντικές σχέσεις της Λευκωσίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Πηγή: protothema.gr