Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δευτέρα (18/03) τη Δύση ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δήλωσε ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, o πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συχνά προειδοποιήσει για τους κινδύνους πυρηνικού πολέμου, αλλά λέει ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον, με πολλές δυτικές χώρες να παίρνουν αποστάσεις ενώ άλλες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
Ερωτηθείς από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Μακρόν και τους κινδύνους και την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε: «Όλα είναι πιθανά στον σύγχρονο κόσμο». Ακόμα, ο ίδιος είπε: «Είναι σαφές σε όλους ότι αυτό θα είναι ένα βήμα μακριά από έναν πλήρους κλίμακας Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Νομίζω ότι σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει αντιληφθεί ότι στο πεδίο της μάχης μιλούν Αγγλικά και Γαλλικά. «Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό, πρώτα απ' όλα γι' αυτούς, γιατί πεθαίνουν εκεί και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Το σενάριο της ουδέτερης ζώνης
Ενόψει των προεδρικών ρωσικών εκλογών, η Ουκρανία ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας, βομβαρδίζοντας συνοριακές περιοχές και χρησιμοποιώντας ακόμη και πληρεξούσιους για να προσπαθήσουν να διαπεράσουν τα σύνορα της Ρωσίας. Ερωτηθείς αν θεωρεί απαραίτητο να καταλάβει την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, η Ρωσία θα δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη από περισσότερα ουκρανικά εδάφη για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος.
«Δεν αποκλείω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα, θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή, όταν το κρίνουμε σκόπιμο, να δημιουργήσουμε μια ορισμένη "υγειονομική ζώνη" στα εδάφη που βρίσκονται σήμερα υπό το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει ίσως να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποκλείει την πρόσβαση στο ρωσικό έδαφος ξένων κατασκευασμένων όπλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο έπειτα από οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων από τη μία πλευρά και των φιλορώσων Ουκρανών και των Ρώσων πληρεξουσίων από την άλλη.