Απαγορεύεται η αλλαγή των στοιχείων που αναγράφει στις βεβαιώσεις αποδοχών ο εργοδότης, διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, ενώ αποσαφηνίζει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δυνατή η υποβολή φορολογικής «δήλωσης με επιφύλαξη».
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αναφέρει, πώς, τα εισοδήματα και οι παρακρατηθέντες φόροι προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούν στο Taxisnet οι εργοδοτικοί φορείς ήτοι, ιδιώτες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία.
Η ΔΕΔ προσθέτει, ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται.
Εάν είναι λανθασμένα και ο εργαζόμενος διαφωνεί, τότε οι σχετικές διορθώσεις διενεργούνται αποκλειστικά από τον κατά νόμο αρμόδιο φορέα-εργοδότη, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι.
Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ζητήσει από τον εργοδότη να υποβάλει νέα δήλωση στο Taxisnet, προκειμένου να διορθωθούν τα τυχόν λάθη.
Στην περίπτωση που δεν διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν στη βεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τον εργαζόμενο, και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη».
Όμως, δεν σημαίνει ότι θα «βρει άκρη», καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αποδοχή των δηλώσεων με επιφύλαξη.
Οι δηλώσεις «με επιφύλαξη»
Η ΔΕΔ υπενθυμίζει, ότι νομοθεσία φορολογίας εισοδήματος προβλέπει συγκεκριμένα ότι, «οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο. Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τις Δ.Ο. Υ. εντός της προβλεπόμενης, προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δεδομένου ότι, η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου.
Επίσης, όταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη.
Αντιθέτως, κάθε γενική ή αόριστη επιφύλαξη θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.
Η ΑΑΔΕ δύναται να δεχθεί την επιφύλαξη και να διαγράψει το ποσό «της φορολογητέας ύλης για την οποία» διατυπώθηκε η επιφύλαξη εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση απόρριψης της επιφύλαξης ή παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας απάντησης, ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στην Ειδική Διοικητική Διαδικασία.
Ακόμη, μπορεί να διατυπωθεί επιφύλαξη σε ότι αφορά το χαρακτηρισμό της φορολογητέας ύλης και την υπαγωγή της σε άλλη φορολογία, σε άλλη κατηγορία, σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή ή σε σχέση με τυχόν εφαρμοστέες εκπτώσεις και απαλλαγές.
Ειδικά, προκειμένου για την υπαγωγή σε άλλη φορολογία ή κατηγορία, αν γίνει δεκτή η επιφύλαξη, η δήλωση θεωρείται ότι υποβλήθηκε «εμπρόθεσμα» για τη φορολογία ή κατηγορία αυτή. Η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου. Σε περίπτωση αποδοχής της επιφύλαξη, ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως, επιστρέφεται.
Τροποποιητική δήλωση
Επίσης, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.
Πηγή: sofokleousin.gr