Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, μετά την ανακοίνωση ότι η Θεσσαλονίκη μπαίνει στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.
«Γνωρίζαμε ότι τα καταστήματα δεν θα λειτουργούσαν αυτόν τον μήνα. Έχουμε εντός Μαρτίου Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου. Δύσκολα θα λειτουργούσαμε με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.
Άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, το click away με το οποίο λειτουργούσε τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά της Θεσσαλονίκης έφερε μηδαμινά αποτελέσματα.
«Είναι σαν να λέμε ότι το καθολικό lockdown φέρνει μηδέν στο ταμείο, ενώ η λειτουργία με click away φέρνει ένα ευρώ. Το μηδέν μας σκοτώνει αλλά το ένα ευρώ δεν μας σώζει. Ανάμεσα στα δύο θα διαλέξουμε αυτό που δεν μας σκοτώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διασφαλίζει τίποτα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.
Η επόμενη μέρα
Οι εκτιμήσεις πλέον κάνουν λόγο για λουκέτο διαρκείας στο λιανεμπόριο για όλον τον μήνα, με την 1η Απριλίου να είναι ίσως η ημερομηνία ορόσημο για την επαναλειτουργία της αγοράς.
Όπως όμως και η Πρωταπριλιά, έτσι και η επαναλειτουργία των καταστημάτων προσομοιάζει με φάρσα για τους εμπόρους, λόγω των συσσωρευμένων χρεών.
«Ένα κατάστημα ένδυσης για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή χρωστάει εμπόρευμα τριών σεζόν. Εάν καλώς εχόντων των πραγμάτων ανοίξει το λιανεμπόριο ποιος προμηθευτής θα δώσει εμπόρευμα με πίστωση για τέταρτη φορά; Η επανεκκίνηση θα χρειαστεί κεφάλαιο, οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν με τα ψίχουλα που έχει πάρει ο εμπορικός κόσμος από την κυβέρνηση», λέει ο Παντελής Φιλιππίδης.
Και ενώ γίνεται λόγος για αχτίδα φωτός τους επόμενες εβδομάδες, αφού ο εμβολιασμός ενισχύει το ενδεχόμενο για σταδιακή άρση των μέτρων, για το εμπόριο τότε θα αρχίσει η πραγματική πανδημία. «Θα μιλάμε για πανδημία λουκέτων και απολύσεων, τα πραγματα θα είναι πολύ δύσκολα αφού δεν θα υπάρχει χρήματα στην αγορά», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.