Το πράσινο φως για την εισαγωγή των διεμφυλικών ατόμων στις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές δίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμα – κόλαφο που σαφώς και απόλυτα τεκμηριωμένα αναφέρει ότι ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της διαμεσολάβησης ο αποκλεισμός των διεμφυλικών ατόμων από την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο λόγω της διεμφυλικότητάς τους και άνευ εξατομικευμένης εξέτασης της γενικής κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων με αθλητική δοκιμασία, αποτελεί άμεση διάκριση εις βάρος των ατόμων αυτών και παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία, όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου 4443/2016 και της Οδηγίας αρ. 2000/78/ΕΚ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε το θέμα μετά από αναφορά που έκανε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών το έτος 2018, για τον αποκλεισμό των διεμφυλικών υποψηφίων από την εισαγωγή τους στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων υποψήφιων γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής για την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές κανονιστικών διατάξεων που ορίζουν τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς και κατηγοριοποιούν τη διεμφυλικότητα στις ψυχικές παθήσεις και, ειδικότερα, στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές, ως «διαταραχή ταυτότητας φύλου».
Η διαμεσολάβηση κράτησε τέσσερα χρόνια και όπως αναφέρεται στο πόρισμα «έχοντας εξαντλήσει τα μέσα παρέμβασης που εκ του νόμου διαθέτει, ο Συνήγορος του Πολίτη, ολοκλήρωσε την εξέταση της υπόθεσης με την εκπόνηση πορίσματος προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, καθώς και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Το πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρει:
-Η διεμφυλικότητα δεν αποτελεί διαταραχή ψυχιατρικής φύσεως, αλλά ούτε και αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
-Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αιτιολόγησαν επαρκώς, κατά τις διατάξεις του ν. 4443/2016, άρθρο 4, παρ. 1, την θέση τους ότι, τα διεμφυλικά άτομα, αυτοδικαίως και ανεξαρτήτως εξατομικευμένης εξέτασης της κατάστασης της υγείας τους και κρίσης των σωματικών τους επιδόσεων, αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του αστυνομικού. Σημειωτέων ότι, οι υποψήφιοι/ες για τις Αστυνομικές Σχολές εξετάζονται ατομικά για την κατάσταση της υγείας τους και κρίνονται ως προς τις σωματικές τους επιδόσεις με προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες.
-Στην τελευταία, από 11-2-2022 προκήρυξη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή στις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων, εξακολουθεί να αναφέρεται ως απαιτούμενο προσόν εισαγωγής, οι υποψήφιοι/ες να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστωμένη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ. 11/2014. Όμως, το εν λόγω ΠΔ και παρά τις επιστημονικές ιατρικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, δεν έχει τροποποιηθεί ως προς τη διάταξή του που ορίζει ότι, η διεμφυλικότητα, αναφερόμενη ως «διαταραχή ταυτότητας φύλου», εντάσσεται στις ψυχικές παθήσεις.
πηγή: avgi.gr