Η καθημερινότητά μας αποτελείται από ατελείωτες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από αρκετές μετακινήσεις και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Οι συνθήκες αυτές μοιραία μας ρίχνουν σε μια «αρένα» πολλών διαφορετικών θορύβων, οι οποίοι, σύμφωνα με νέα μελέτη, εκτός από ενοχλητικοί, είναι και επικίνδυνοι για τη μακροημέρευσή μας.
Ειδικότερα, η μελέτη του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ηχορύπανση και ιδιαίτερα αυτή που προκαλείται από μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, μπορεί να αφαιρέσει χρόνια ζωής. Οι ερευνητές του UKHSA μελέτησαν τον αντίκτυπο των επιπέδων θορύβου στην υγεία και τη συσχέτισή τους με προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και ενίσχυση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Με στόχο να μετρήσουν τον αντίκτυπο του θορύβου στην ανθρώπινη υγεία, η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τους δρ Benjamin Fenech από το UKHSA, την καθηγήτρια Anna Hansell του Πανεπιστημίου Leicester και τον καθηγητή John Gulliver του Πανεπιστημίου St. George’s αξιοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται Disability Adjusted Life Years (DALYs), αντιστοιχίζοντας κάθε μονάδα αρνητικής επίδρασης σε ένα έτος υγιούς ζωής ενός ανθρώπου.
Βάσει αυτού, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 2018 χάθηκαν περίπου 100.000 χρόνια ζωής λόγω του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας, 13.000 από τον θόρυβο των σιδηροδρόμων και 17.000 χρόνια εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών. Γενικότερα, ο θόρυβος πρωταγωνίστησε ανάμεσα στους παράγοντες που κλέβουν χρόνια ζωής, παρουσιάζοντας τον πιο άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Επιπροσθέτως, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν ως αποτέλεσμα του θορύβου από την οδική κυκλοφορία ήταν έως και τρεις φορές υψηλότερα στο Λονδίνο από ό,τι σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα, αποκαλύπτοντας ότι ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανθρώπους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τους κατοίκους των επαρχιών.