Είναι ζήτημα κύρους; Η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον να αποκαλείται «Turkey» στη διεθνή διπλωματία, ώστε να αποφεύγονται αυθόρμητοι συνειρμοί με οικόσιτα πτηνά.
«Turkey» στα αγγλικά, αλλά και στη διεθνή διπλωματική πρακτική, είναι η διεθνής ονομασία της Τουρκίας. «Turkey» αποκαλείται όμως στα αγγλικά και η γαλοπούλα, το συμπαθές ορνιθόμορφο της οικογένειας των φασιανίδων, που αποτελεί εκλεκτό έδεσμα. Ποιος ξέρει ποια λογοπαίγνια δρομολογούνται και ποιες παρεξηγήσεις μπορεί να προκύψουν, ιδιαίτερα καθώς θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα... Εξάλλου η Τουρκία μάλλον προτιμά να αποστασιοποιηθεί από δυτικές παραδόσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε με επίσημη επιστολή από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αλλάξει η αγγλόφωνη ονομασία της χώρας, που χρησιμοποιείται σε διπλωματικές επαφές.
Πρακτικές δυσκολίες στην καθιέρωση της νέας ονομασίας
Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν είναι η πρώτη, ούτε η μοναδική χώρα που αλλάζει με δική της πρωτοβουλία την επίσημη ονομασία της. Προ ετών η Ολλανδία ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν αποκαλείται πλέον «Ολλανδία», αλλά «Κάτω Χώρες», όπως υποδηλώνει άλλωστε η επίσημη ονομασία της στα ολλανδικά («Niederlande»). Έκτοτε, στις επίσημες διεθνείς επαφές, οι Βρετανοί την αποκαλούν «Τhe Netherlands» και οι Γερμανοί «Die Niederlande», αλλά στην καθομιλουμένη η παλαιά ονομασία διατηρείται. Κανείς δεν θα προτείνει στην παρέα του «να πάμε στις Κάτω Χώρες για καμιά μπύρα».
Στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχει όμως μία ακόμη πρακτική δυσκολία, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Stuttgarter Zeitung: Πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί την ονομασία «Türkiye», από τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες, άρα και στα περισσότερα πληκτρολόγια, δεν υπάρχει καν ο χαρακτήρας «ü»; Για να μην πούμε ότι η επιμονή της Τουρκίας να αλλάξει την ονομασία της μπορεί να ξυπνήσει ανάλογους πόθους και σε άλλες χώρες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ινδία, η οποία στα τουρκικά ονομάζεται «Hindistan». Που σημαίνει: «Η χώρα της γαλοπούλας»!
Πηγή: DW