Από το 2013 στους δικαστικούς κύκλους έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός για τις εκθέσεις της Sportradar. Ποιος μπορεί να τις διαβάσει και να τις καταλάβει στο έπακρον;
Τακτικοί δικαστές, εν ενεργεία εισαγγελείς και μέλη δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου συμφωνούσαν ότι η ανάλυση μιας έκθεσης της Εταιρίας Ανίχνευσης Στοιχηματικής απάτης είναι ιδιαιτέρως εξειδικευμένη υπόθεση.
Μάλιστα όταν το μικρό Koriopolis έφτασε στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, υπήρχε μια έκδηλη αμηχανία. Τα μέλη του δικαστηρίου προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις στοιχηματικές αναφορές στις εκθέσεις της Sportradar που εκείνη την εποχή υπερέβαιναν τις 50 σελίδες.
Έχει γράψει ιστορία η συνομιλία βασικού κατηγορουμένου της υπόθεσης με ειδικό εφέτη ανακριτή. Όταν ο δικαστής τον ρώτησε τι είναι over και τι ακριβώς σημαίνει ασιατικό χάντικαπ, ο κατηγορούμενος εξερράγη: «Εσύ θα με δικάσεις; Εσύ που δεν ξέρεις βασικούς στοιχηματικούς όρους;».
Να σκεφτείτε ότι προ δεκαετίας αυτά ήταν τα πιο απλά. Οι εκθέσεις της Sportradar έμοιαζαν με λαβύρινθο άγνωστων λέξεων και η κατανόησή τους ακόμη και από ενημερωμένους αθλητικούς συντάκτες ήταν σχεδόν αδύνατη.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 η εισαγγελέας της έδρας του μικρού Koriopolis Βιργινία Σακελλαροπούλου αντιλήφθηκε ότι χωρίς βοήθεια πραγματογνώμονα, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρότασή της. Συμβουλεύτηκε στοιχηματικούς αναλυτές και κατάφερε τέσσερις μήνες αργότερα να πείσει το δικαστήριο ότι πρέπει να ενοχοποιηθούν τουλάχιστον 5 από τους 16 κατηγορούμενους. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα χειραγωγημένα ματς αποκτούσαν ποινική σφραγίδα.
Κατά καιρούς συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αναγκαιότητα πραγματογνωμόνων για περιπτώσεις που είτε περιλαμβάνονται στις στοιχηματικές αναφορές είτε στα videos των ύποπτων αγώνων. Προ οκταετίας ένας άλλος εισαγγελέας, ο Νίκος Κωνσταντίνου, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να καταστήσει κατηγορούμενο έναν αμυντικό ποδοσφαιριστή μέσα από δύο εκθέσεις πραγματογνωμόνων: Ενός προπονητή και ενός στοιχηματικού αναλυτή. Το έκανε σ’ ένα μεγάλο βαθμό, αλλά η δικογραφία δεν ευδοκίμησε, καθώς οι μαρτυρικές καταθέσεις μιλούσαν ακριβώς για το αντίθετο.
Σε μία άλλη κραυγαλέα περίπτωση ελληνικού χειραγωγημένου αγώνα, ένας στοιχηματικός αναλυτής εντόπισε τη ροή του χρήματος σε 13 στοιχηματικές εταιρίες. Είχαν παιχτεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ στο ακριβές σκορ του ματς! Κι όμως: Οι ύποπτοι απαλλάχτηκαν και ο στοιχηματικός αναλυτής βρέθηκε κατηγορούμενος…
Είναι φανερό ότι για να αποκτήσουν εργαλεία οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να θεσμοθετηθεί ο πραγματογνώμονας και στη στοιχηματική απάτη. Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ αυτής της λύσης, όπως και η νέα διοίκηση της ΕΠΟ.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να λυθούν τα χέρια των εισαγγελέων και των δικαστών και να αποκτήσουν χρήσιμους συνεργάτες στο όνομα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.