Η πολυσυζητημένη μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι έχει διπλή ανάγνωση: Τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και τη διαφαινόμενη εκτίναξη του αθλήματος μέσα από την καινοτομία.
Η Παρί Σεν Ζερμέν έβγαλε το μισό συμβόλαιο του Μέσι εντός επταλέπτου από τις πωλήσεις της φανέλας του. Τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα αδυνατούσε οικονομικά να κρατήσει τον πιο σπουδαίο παίκτη της ιστορίας της.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έφεραν τεράστια προβλήματα στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Υπολογίστηκε ότι τα έσοδα αυτών των ομάδων το 2020 ήταν μειωμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Το κακό είναι ότι και φέτος προβλέπονται μειωμένα έσοδα, παρότι επιστρέφουν οι οπαδοί στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο θα συνέλθει όταν αρχίσει να ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία από την επίδραση του κορωνοϊού.
Θα αναρωτηθεί κανείς: Πως επενδύει τόσο πλουσιοπάροχα η Παρί Σεν Ζερμέν, την ώρα που βρισκόμαστε μέσα στην κρίση;
Η απάντηση είναι απλή: Την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα υπάρξει μία πρωτοφανής εκτίναξη όλων των δεδομένων που συναπαρτίζουν τεράστιες βιομηχανίες θεάματος όπως το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος θα είναι πιο διψασμένος για να απολαύσει όσα έχασε τόσον καιρό.
Το αναφέρει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η φετινή έκθεση της Deloitte: «Οι πιο ευέλικτοι και καινοτόμοι σύλλογοι θα είναι σε καλύτερη θέση ώστε να προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία στους ενδιαφερόμενους (μετόχους, οπαδούς και εμπορικούς εταίρους) και θα ανταμειφθούν με την ταχύτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη».
Μην ξεχνάτε και κάτι άλλο. Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες, ενδυναμώνοντας έτσι την αξία στους παρόχους ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και στους χορηγούς. Ολοι κατάλαβαν τον διεμβολισμό του ποδοσφαίρου στο ευρύτερο κοινό μέσω του συναισθήματος που καμία άλλη βιομηχανία θεάματος δεν διαθέτει.