Η εργασιακή πραγματικότητα έχει αλλάξει ριζικά και μόνιμα από την πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός και η αλλαγή αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί. Περίπου τα 3/4 των ερωτηθέντων εργαζομένων πληθώρας δημοσκοπήσεων τονίζουν πως η τηλεργασία ή η υβριδική εργασία αποτελεί κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν αφ0ύ έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις.
Ιδού τρεις προβλέψεις των ειδικών για το πως οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά στην εργασία το 2023: Στις αρχές του 2022, η βρετανίδα ειδικός στη διαχείριση προσωπικού (ΗR), Τζέμα Ντέιλ εισήγαγε τον όρο «flex-shaming» σε ανάρτησή της στο LinkedIn.
Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα όταν κάποιος εργοδότης δεν εμπιστεύεται τους εργαζομένους οι οποίοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Ένα από τα τρανότερα παραδείγματα «flex-shamer» είναι ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs ο οποίος το 2021 αποκάλεσε την τηλεργασία ως «παρέκκλιση από την κανονικότητα που θα αλλάξουμε το νωρίτερο δυνατό». Τον περασμένο Οκτώβριο, πάντως, ο Σόλομον τόνισε σε συνέντευξή του CNBC πως το 75% των εργαζομένων της Goldman βρίσκονταν στο γραφείο πριν την πανδημία και το ποσοστό αυτό μειώθηκε πια μόλις στο 65%.
Ακόμα κι αν ορισμένοι εργοδότες πιστεύουν πως μπορούν να πάνε κόντρα στη νέα αυτή πραγματικότητα, οι νόμοι πολλών χωρών πια στηρίζουν την ελαστικότητα στην εργασία. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από νέα νομοθεσία η οποία διευκολύνει την τηλεργασία ή την υβριδική εργασία.
Το σημαντικότερο, σύμφωνα με την Ντέιλ είναι η διαφάνεια μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η ειδικός τονίζει πως «δεν υπάρχει χώρος για flex-shaming το 2023 σε οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο».
Βελτίωση της υβριδικής εργασίας
Η υβριδική εργασία αυτή καθαυτή δεν είναι εύκολη. Τα πρόσφατα δεδομένα της συμβουλευτικής JLL υποδεικνύουν πως οι διαχωριστικές γραμμές της εργασίας από την προσωπική ζωή έχουν «θολώσει». Περίπου το 25% των εργαζομένων μέσω υβριδικής εργασίας νιώθουν απομονωμένοι κοινωνικά, ενώ το 59% εξ αυτών υποστηρίζουν πως ο χώρος εργασίας τους θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ψυχολογική και σωματική τους υγεία.
Ο Μαρκ Μπενιόφ της Salesforce Inc., από την πλευρά του, πρόσφατα αναρωτήθηκε εάν οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για υβριδική εργασία δεν είναι αρκετά παραγωγικοί αφού δεν έχουν δουλέψει στο γραφείο.
Η CEO της Moneypenny, Τζοάνα Σουάς, όμως, τονίζει πως «αν και πιστεύω στη δύναμη του γραφείου, πιστεύω επίσης πως οποιοσδήποτε εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται εκεί που νιώθει πιο άνετα».
Κοινωνικότητα
Σε πρόσφατη ανάρτησή της στο LinkedIn, η Φράουκε φον Πόλιερ της γερμανικής Viessmann απάντησε στο ερώτημα του πώς μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την εργασιακή κουλτούρα μίας επιχείρησης: «Είναι απλό. Η δημιουργία ενός κοινού χώρου, όπως έχουμε και στα γραφεία μας στο Λονδίνο, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συναντηθούν για σνακ, καφέ και διαπροσωπικές συνομιλίες πριν επιστρέψουν στα γραφεία ή τα meeting τους».
Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως οι αναγκαίοι χώροι εργασίας έχουν μειωθεί κατά 84% λόγω της τηλεργασίας και της υβριδικής εργασίας, μειώνοντας παράλληλα και τα εταιρικά λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, όμως, 36% των εργοδοτών αλλάζουν μεγάλα μέρη των ακινήτων αυτών και τα μετατρέπουν σε κοινούς χώρους κοινωνικών συναντήσεων και εργασιακών εμπειριών αφού οι εργαζόμενοι χρειάζονται περαιτέρω κοινωνικά και διαπροσωπικά κίνητρα για να επιστρέψουν στα γραφεία.
Πηγή: newmoney.gr