Πάρκαρες το αυτοκίνητό σου στη διάρκεια του lockdown; Δες ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να επιστρέψει και εκείνο σιγά-σιγά στην κανονικότητα.
Η επιστροφή στη νέα καθημερινότητα ή κανονικότητα, περνά από πολλές φάσεις. Όπως πριν από αρκετές ημέρες παρουσιάσαμε συμβουλές για το πώς πρέπει να φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας κατά τη διάρκεια του lockdown, έτσι και τώρα παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για τη φροντίδα μετά το lockdown.
Οσοι, λοιπόν, δεν έχουν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό τους για περισσότερο από ένα μήνα, συνιστάται να το προετοιμάσουν σωστά για να λειτουργεί τέλεια.
Ο έλεγχος της στάθμης υγρών, του ηλεκτρικού συστήματος και των φρένων, είναι το κλειδί.
Μπορούμε επίσης να το απολυμάνουμε μέσα και έξω για να διασφαλίσουμε ότι θα εξαλείψουμε τυχόν πιθανούς ιούς.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε:
1. Ελέγχουμε τη στάθμη των υγρών. Τα επίπεδα λαδιού κινητήρα και ψυκτικού υγρού, πρέπει να ελέγχονται πριν από την εκκίνηση του κινητήρα. «Μετά την εκκίνηση, πρέπει να αφήσετε τον κινητήρα σε λειτουργία για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αυτό επιτρέπει στα υγρά να κυκλοφορούν σε όλους τους εύκαμπτους σωλήνες και να λιπάνουν όλα τα μέρη,» συνιστά ο Josep Almasqué, στέλεχος της SEAT. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν διαρροές, ειδικά κάτω από την περιοχή του κινητήρα.
2. Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Όταν δεν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας με την πάροδο του χρόνου, η πίεση των ελαστικών μειώνεται. Αυτό συμβαίνει καθώς συνήθως τα ελαστικά χάνουν λίγο αέρα κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν το όχημα παραμείνει ακινητοποιημένο και τα ελαστικά χάσουν όλο τον αέρα τους, το βάρος του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη ζάντα και να παραμορφώσει τον τροχό. Για τον λόγο αυτό, πριν ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο, ελέγχουμε ξανά την πίεση και βεβαιωνόμαστε ότι είναι η σωστή, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
3. Διπλός έλεγχος. Όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο, πρέπει να ελέγξουμε όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση, συμπεριλαμβανομένων των φώτων, των ενδείξεων, των παραθύρων, των υαλοκαθαριστήρων. Θα πρέπει επίσης να ελέγξουμε την κατάσταση των φρένων. Για να το κάνουμε αυτό, συνιστούμε να πατήσουμε το πεντάλ για λίγα δευτερόλεπτα και να παρατηρήσουμε ότι κρατά τη θέση του. Και τέλος, ας βεβαιωθούμε ότι δεν ακούμε ασυνήθιστους θορύβους κατά την εκκίνηση του κινητήρα.
4. Τι πρέπει να απολυμάνουμε. Είναι σημαντικό να καθαρίσουμε το όχημά μας με έμφαση στους τομείς της μεγαλύτερης επαφής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου:
Τα βασικά. Οι εξωτερικές και εσωτερικές λαβές των θυρών, τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, οθόνη αφής, δείκτες, θέση καθίσματος και διακόπτες παραθύρου.
Ταμπλό. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εστίασης, καθώς οι άνθρωποι συνήθως βήχουν ή φτερνίζονται προς τα εκεί.
Πατάκια δαπέδου. Συγκεντρώνουν πολλή βρωμιά που μπαίνει στα πέλματα των παπουτσιών μας.
Εξαερισμός. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα, οι αεραγωγοί δεν πρέπει να εμποδίζονται. Εκτός από την απολύμανση, η σκόνη πρέπει να αφαιρείται με πινέλο ή ηλεκτρική σκούπα.
Εξωτερικά. Οι άνθρωποι αγγίζουν πολλές ακόμη περιοχές εξωτερικά του αυτοκινήτου, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Κλείνουμε τα παράθυρα, τραβάμε τις πόρτες από το πλαίσιο ή τις σπρώχνουμε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα σωστά προϊόντα καθαρισμού: ήπιο σαπούνι και νερό, ειδικά προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου και, σε μικρότερο βαθμό, υγρά που περιέχουν 70% αλκοόλ.
πηγή: sport24.gr