Μπορεί να μένουμε από συνήθεια ή γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί κάτι να αλλάξει σε βάθος χρόνου. Οι λόγοι που συνεχίζουμε να παραμένουμε σε σχέσεις που δε μας γεμίζουν ποικίλουν. Όσο όμως παρατείνουμε τη διάρκειά τους, τόσο και βλάπτουμε την υγεία μας σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία
Παθολογική ζήλεια, συναισθηματική αστάθεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χειραγώγηση… Μια κακοποιητική σχέση δε χρειάζεται να είναι βίαιη σωματικά, καθώς τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι θα πρέπει να τελειώσει. Ακόμα όμως κι αν δε μιλάμε για τόσο σοβαρές αρνητικές συμπεριφορές, το αίσθημα της παραμέλησης ή της αδιαφορίας από το έτερον ήμισυ, θα μπορούσε να είναι εξίσου ζημιογόνο σωματικά και ψυχολογικά.
Η παραμονή μας σε μια κακή σχέση, μπορεί αποδεδειγμένα να βλάψει την κατάσταση της υγείας μας με έξι τρόπους:
Πρώιμη γήρανση
Οι αγχωτικές σχέσεις και καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τη σύνθεση των τελομερών στις άκρες του DNA, το προστατευτικό περίβλημα που το θωρακίζει από τις φθορές κατά τη διαδικασία της διαίρεσης. Με την πάροδο του χρόνου αυτά μικραίνουν, με αποτέλεσμα το κύτταρο να μην μπορεί να διαιρεθεί, οπότε πεθαίνει. Ωστόσο, τα άτομα που επηρεάζονται αρνητικά από τον κοινωνικό τους περίγυρο είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν αλλοιώσεις αρκετά νωρίτερα. Σημειώνεται ότι τα κοντά τελομερή θεωρούνται παράγοντας πρώιμης γήρανσης.
Νιώθετε άρρωστοι
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το τι πιστεύουμε για την υγεία μας μπορεί αποδεδειγμένα να την επηρεάσει. Στην πραγματικότητα, κάθε είδους άγχος απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οι τεταμένες και συνεχείς συγκρούσεις με το ταίρι σας είναι αρκετές για να σας κάνουν να νιώθετε άρρωστοι, ακόμη και αν δεν συντρέχουν οργανικοί λόγοι.
«Ανεβάζετε» πίεση
Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν μόνοι ή παραμελημένοι σε μια σχέση και αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές εκδηλώσεις όπως η απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (και η συνακόλουθη πρόκληση υπέρταση) και η φλεγμονή.
Αισθήματα θυμού
Οι περιστασιακές συγκρούσεις είναι αναμενόμενες στις σχέσεις, ωστόσο, όταν τα προβλήματα δεν επιλύνονται, εντείνονται τα αισθήματα θυμού και αγανάκτησης. Ερευνητικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι η ασυμφωνία στην επίλυση των συγκρούσεων μπορεί έως και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε ορισμένα ζευγάρια. Κι επειδή μια τέτοια διαδικασία όπως η επίλυση των συγκρούσεων θέλει υπομονή και επιμονή, πολλά ζευγάρια καταλήγουν στη λύση του διαζυγίου.
Νιώθετε μόνοι
Σας έχει τύχει ποτέ να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με πολλά άτομα και παρόλα αυτά να αισθάνεστε μόνοι; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις σχέσεις, όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας και νιώθουμε το κενό, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το αίσθημα της μοναξιάς.
Είστε διαρκώς αγχωμένοι
Οι καθημερινές συγκρούσεις θέτουν τον εαυτό σας σε συνεχή εγρήγορση και σε διαρκή ετοιμότητα να αντιτωπίσει τον επερχόμενο κίνδυνο – που στην προκειμένη περίπτωση είναι η δυστυχία στη σχέση. Η παρατεταμένη αυτή ένταση θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση διάφορων προβλημάτων υγείας όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες στους δείκτες υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.