Αλλάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού, καθώς η χώρα αναμένεται να περάσει από την παρατεταμένη καλοκαιρία και τον πιο ζεστό Οκτώβριο από το 2010, στις πρώτες βροχές του Νοεμβρίου. Το μετεωρολογικό σύστημα που θα επηρεάσει τα δυο 24ωρα την Δυτική Ευρώπη θα έρθει και στη χώρα μας, αλλά όχι τόσο επικίνδυνο όσο θα είναι σε Γαλλία και Μ. Βρετανία.
«Η Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι την Πέμπτη οι ακτές του Ατλαντικού και το στενό της Μάγχης θα είναι στο κόκκινο ενώ πορτοκαλί θα είναι οι εσωτερικές περιοχές. Τα νοτιοανατολικά κράσπεδα αυτής της διαταραχής θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, από την Παρασκευή το βράδυ αλλά κυρίως το Σάββατο» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος από την Παρασκευή το βράδυ θα επηρεαστούν οι περιοχές του Ιονίου, στη συνέχεια η Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. «Έτσι όπως θα εξελιχθεί ο φαινόμενο ουσιαστικά δημιουργεί ένα Π μιας και το Ιόνιο είναι το ένα κάθετο σημείο του Π, το οριζόντιο κομμάτι είναι η Κεντρική Μακεδονία η ανατολική και η Θράκη και το άλλο κάθετο σημείο τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».
Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καιρική διαταραχή θα έχει διάρκεια περίπου 24 ωρών και θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τι είναι η κακοκαιρία «Π» που έρχεται το Σαββατοκύρικο: Βροχές με νότιο νοτιοδυτικό ρεύμα- Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία «Π», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.
Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσιάζει εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.
Η αναλυτική πρόγνωση
Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα, τη βόρεια βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη βορειοδυτική Ελλάδα και το Σάββατο (/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ.
Η κακοκαιρία Ciaran θα πλήξει την Ευρώπη
Από την άλλη οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την ονομασία Ciaran η οποία από σήμερα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως περιοχές της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. «Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στον Ατλαντικό κινούμενο προς τα νότια της Αγγλίας και αναμένεται να ενισχυθεί ενισχυθεί προσεγγίζοντας ελάχιστη βαρομετρική πίεση ακόμη και κάτω από τα 950 hPa. Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές» αναφέρει στο protothema.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. Όπως επισήμανε κυριότερα προβλήματα αναμένεται να εντοπιστούν στις μετακινήσεις, σε δρομολόγια, πλοίων, πτήσεις αεροπλάνων και δρομολόγια τρένων όπου γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αναμένεται να κλείσουν λόγω της καταιγίδας Ciaran.
Ο χάρτης της κακοκαιρίας Ciaran που αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική Ευρώπη
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα climatebook.gr όπου ο κ. Λαγουβάρδος με άλλους ερευνητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον καιρό, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, ενώ κατά μήκος της Μάγχης αναμένονται κύματα ύψους περίπου 6 μέτρων. «Επιπλέον, ένα σοβαρό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία των φύλλων στα δέντρα. Λόγω της ηπιότητας του φθινοπώρου 2023 και στη Δυτική Ευρώπη, τα δέντρα βρίσκονται περίπου 10 ημέρες πίσω από τον χειμερινό λήθαργο. Έτσι, τα φύλλα παραμένουν παρόντα σε πολλά είδη. Η αντίσταση στον αέρα επομένως θα είναι ισχυρότερη και αυτό θα ωθήσει πολλά δέντρα στην πτώση τους».
Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η κακοκαιρία αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο μιας και τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή ανά δυο χρόνια έχουν υπάρξει παρόμοια βαρομετρικά χαμηλά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. «Τα συστήματα αυτά που επηρεάζουν τη Μεσόγειο λόγω του Ατλαντικού μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ βαθιά δηλαδή είναι μετεωρολογικές βόμβες που βαθαίνουν και η πίεσή τους πέφτει πολύ χαμηλά που σημαίνει ότι στην περιφέρεια αυτού του βαρομετρικού χαμηλού δημιουργούνται εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τους μέσους ανέμους στα 10 μποφόρ και με ριπές φθάνουν τα 160-180 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως βλέπουμε και στους χάρτες πρόγνωσης από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη θα επηρεάσει τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Μ. Βρετανία τη Γαλλία το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ αργότερα θα κατευθυνθεί ανατολικότερα και προς την Ιταλία και την Ελλάδα».