Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία, καθώς η εφαρμογή της δεν οδήγησε σε μείωση της παραγωγικότητας ή της ποιότητας των υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς αναφέρουν λιγότερο άγχος και υπογραμμίζουν ότι έχει επέλθει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από το 2015 έως το 2019, με εργοδότες και εργαζόμενους να υιοθετήσουν ευέλικτες μορφές εργασίας και μικρότερα ωράρια. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πληρώνονταν κανονικά, αλλά εργάζονταν λιγότερες ώρες. Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόστηκε το πείραμα η παραγωγικότητα, είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, είτε αυξήθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Το εγχείρημα της τετραήμερης εργασίας, μετά την μεγάλη επιτυχία της Ισλανδίας, δοκιμάζουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία. Στην Ισλανδία, το πρόγραμμα περιλάμβανε πάνω από 2.500 εργαζόμενους (περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας). Στη Φινλανδία, η πρωθυπουργός Sanna Marin, δήλωσε ότι αξίζει να εξεταστεί το μέτρο της 4ημερης εργασία, ωστόσο δεν σχεδιάζει προς το παρόν την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με το βρετανικό think tank Autonomy και το Association for Sustainable Democracy της Ισλανδίας, η επίτευξη του μειωμένου ωραρίου, με τα επίπεδα παραγωγικότητας να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οφείλεται κυρίως στην αντικατάσταση των συσκέψεων με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διακοπή περιττών εργασιών και την αναδιάταξη στις βάρδιες.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει πως oι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα. Δεν μειώνονται οι αποδοχές τους, ούτε αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.
Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας του μισθωτού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Από την πλευρά του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται αλλά και να εντοπίζει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων.
Imerisia.gr