Με προσεκτικές κινήσεις, που δεν κλιμακώνουν την σκόπιμη ένταση που βάζει η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και με επιμονή στη διεθνοποίηση του προβλήματος με την ακραία ρητορική της πρόκλησης, απαντά η Αθήνα στα ξεσπάσματα και τον ανεξέλεγκτο εκνευρισμό που εκδηλώνει τις τελευταίες ημέρες το καθεστώς Ερντογάν.
Παρότι το κλίμα μεταξύ στη Δύση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο βαρύ, με τους New York Times να την κατηγορούν ότι «λειτουργεί ως "μικροκακοποιός"», η Άγκυρα συνεχίζει το κρεσέντο απαράδεκτων δηλώσεων με τελευταίο παράδειγμα τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» και να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Γνωρίζοντας ακριβώς τη δυσφορία που υπάρχει σε πολλά κέντρα εξουσίας σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες για τις κινήσεις της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.
Πέρα από τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξελίσσεται αυτό το διήμερο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτή τη νέα έξαρση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Δευτέρας.
«Ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του γι’ αυτή τη συνομιλία.
Νωρίτερα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν σε ήρεμους, πλην αποφασιστικούς τόνους στα περί «επεκτατισμού», που επέρριψαν οι Τούρκοι στον κ. Δένδια για μία ανάρτησή του σχετική με την Αγιά Σοφιά.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για πολλοστή φορά, έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως και το ζήτημα των πρόσφατων βανδαλισμών στην Αυτοκρατορική Πύλη… αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με διάθεση αναθεώρησης ή επεκτατισμού» έλεγαν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.
Το παραλήρημα από Τσελίκ και η έμμεση απάντηση από τους… ΝΥΤ
Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί, ως φαίνεται, να ρίξει λάδι στη φωτιά που ποικιλοτρόπως και επιμόνως θέλουν να ανάψουν από την Άγκυρα. Ούτε να εμπλακεί σε μία απευθείας «διένεξη», με ανταλλαγή ακραίας ρητορικής με τους Τούρκους, την ώρα που διεθνώς γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν προκαλεί προβλήματα σε όλα τα μέτωπα.
Είναι ενδεικτικό της αλλοπρόσαλλης τακτικής όξυνσης που ακολουθεί η Άγκυρα, ότι ο Ομέρ Τσελίκ, αφού χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορηματικές δηλώσεις με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη θεώρηση της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διαβουλεύσεις αλλά μόνοι, χωρίς διαμεσολαβητές!
Και ενώ μιλούσε για… διάλογο, θυμήθηκε την ανάρτηση του κ. Δένδια για την Αγιά Σοφιά και επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών με ένταση: «Η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να λυτρωθεί από αυτό το ψυχολογικό τραύμα» ήταν μερικές από τις κορώνες του σε αυτό το παραλήρημα.
Ο εκνευρισμός αυτός ίσως προέρχεται και από το γεγονός ότι στον διεθνή τύπο πυκνώνουν τα επικριτικά δημοσιεύματα για το πώς ενεργεί η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, με τελευταίο παράδειγμα την αντίδρασή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η New York Times γράφει ότι για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι ένας προβληματικός σύμμαχος και παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο. Παρουσιάζοντας μία σειρά από περιστατικά η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια συμμαχία που λειτουργεί με ομοφωνία και συναίνεση, η Τουρκία λειτουργεί ως «stickup artist» (μικροκακοποιός).
Διευκρινίσεις για τα περί υβριδικού πολέμου
Προσπάθειες να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από μία κλιμάκωση των πιέσεων, που μπορεί να ασκήσει στη χώρα μας τους επόμενους μήνες η Τουρκία, καταβάλλει το υπουργείο Άμυνας, υπό το πρίσμα των τελευταίων προκλήσεων από την Άγκυρα. Η εικόνα για το τι μπορεί να προκύψει δεν είναι ακόμα σαφής, όπως έδειξαν οι διαρροές από το ελληνικό πεντάγωνο, αλλά σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα».
Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από το υπουργείο η εκτίμηση ότι «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, ή με πυρκαγιές στα δάση, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση». Η θεώρηση αυτή φαίνεται ότι δεν απηχούσε τις απόψεις της ηγεσίας του υπουργείου και με τη δεύτερη διαρροή διευκρινίστηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Στην πρώτη επίμαχη και αμφιλεγόμενη διαρροή, δεν προσδιορίζονταν αν η πηγή των απειλών ήταν αποκλειστικά από την Τουρκία και η φράση που χρησιμοποιήθηκε ήταν «απ' όπου και αν προέρχονται», δίνοντας τροφή για διάφορες ερμηνείες.
Στη δεύτερη διαρροή, με την οποία ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, οι κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πιο αναλυτικά ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, ακόμα και υβριδικές απειλές που πιθανώς να εκδηλωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Όπως η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2019, το 2020 και πέρυσι, έτσι και τώρα έχει λάβει τα μέτρα της».
Πηγή: Protothema.gr