Αποτελεί έναν από τους συχνότερους πόνους που όλοι έχουμε νιώσει και προσπαθήσει να απαλλαγεί παίρνοντας ένα παυσίπονο. Ο λόγος για τον κοινό πονοκέφαλο ή αλλιώς κεφαλαλγία τάσεως, την πιο πιο συχνή μορφή κεφαλαλγίας που ταλαιπωρεί σχεδόν έναν στους δύο κάποια στιγμή της ζωής τους. Χαρακτηρίζεται από ένα σφίξιμο σαν στεφάνι στις δυο πλευρές του κεφαλιού ή στον αυχένα ή σαν ένα βάρος στο κεφάλι και συνοδεύεται από ζάλη ή και ηχοφοβία.
Όσο για την ημικρανία αποτελεί ακόμη ένα συχνό τύπο κεφαλαλγίας που ταλαιπωρεί περίπου έναν στους δέκα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο πόνος της εντοπίζεται στη μια πλευρά του κεφαλιού εξ’ ού και το όνομά της.
Ο βελονισμός βάσει ερευνών αποτελεί μια εναλλακτική θεραπεία ιδιαίτερα ανακουφιστική για όσους ταλαιπωρούνται από κοινούς πονοκεφάλους αλλά και από ημικρανίες. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητα του βελονισμού φτάνει στο 50%, αν και δεν λείπουν οι έρευνες που αποδίδουν τη δράση του στο φαινόμενο placebo, δηλαδή στην προσδοκία ότι ο βελονισμός θα προσφέρει ανακούφιση η οποία γίνεται πραγματικότητα.
Εκτιμάται όμως ότι ο βελονισμός μειώνει τον πόνο κυρίως μέσω της διέγερσης των φυσικών παυσίπονων που διαθέτει ο οργανισμός μας, δηλαδή των ενδογενών οπιοειδών( β-ενδορφίνες, εγκεφαλίνη, δυνορφίνη), καθώς και μέσω της αναστολής της διαβίβασης του πόνου ( γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ουσία P, νωτιαίος μηχανισμός).
Με βάση πρόσφατη ανασκόπηση 22 κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν 4985 άτομα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται με την προληπτική λήψη φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κεφαλαλγία και οι ημικρανίες αποτελούν ενδείξεις για την εφαρμογή του βελονισμού, ενώ συνολικά ο ΠΟΥ αναφέρει 34 παθήσεις για την εφαρμογή του βελονισμού μεταξύ των οποίων και η οσφυαλγία και η ισχιαλγία.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι εκτός των φαρμακευτικών λύσεων καλό είναι οι πάσχοντες από συχνούς πονοκεφάλους να ακολουθούν ένα πρόγραμμα όσον αφορά τις ώρες ύπνου και φαγητού, καθώς και να γυμνάζονται μια και οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων. Επίσης συνιστάται η αποφυγή του αλκοόλ, ιδίως όταν η κατανάλωσή του συνδέεται με την πρόκληση κεφαλαλγίας, καθώς και η κατάχρηση αναλγητικών.
Πηγή: ygeiamou