Πολύ πιθανό, πια, το άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου
Διαβάστε σχετικά
- Lockdown: Το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς
- Τέσσερις διαφορετικές «ταχύτητες» στη λειτουργία της αγοράς -Αναλυτικός οδηγός
Τι ψάχνεις;
Προς σταδιακό άνοιγμα οδεύει η αγορά την 1η Μαρτίου εάν και τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμείνουν σταθερά έως τότε.
Η κυβέρνηση, μελετά καθημερινά τα δεδομένα που προκύπτουν όπως και τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στην πλειονότητά τους είναι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας.
Στην Αττική, κρίσιμες εκτιμάται ότι θα είναι οι επόμενες 15 ημέρες και όπως τονίστηκε σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της πρωτεύουσας.
Η χώρα μετρά συνολικά 178.918 κρούσματα και 6.272 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 20/2, είναι 325.
Γεραπετρίτης: Κοντά σε άνοιγμα την 1η Μαρτίου
Για άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου, έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
"Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων”, είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.
"Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις” σημείωσε.
Μικρή η μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω covid
Αναγνώρισε δε ότι θα υπάρξουν τεράστια ζητήματα και η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει σχεδόν στο ακέραιο το εργατικό δυναμικό, έχοντας ως χώρα τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.
"Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για τη χρήση του στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.
Αισιόδοξη εικόνα
Μια ξαφνικά αισιόδοξη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και των εμβολιασμών έδωσε το Σάββατο (20/2) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής τόνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από ένα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid, κάτι που το αποδίδει στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς υποστήριξε πως είναι «θετικό ότι έως χθες εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.
Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι η βρετανική δεν παρουσιάζει πρόβλημα στα εμβόλια, σε αντίθεση με τη νοτιοαφρικανική. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα άτομα που έχουν αυτό το στέλεχος είναι μειωμένη πάνω από 50%».
Ακόμα, έκανε λόγο για μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ για κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι όταν αρχίσει η επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.
Σταθεροποίηση των κρουσμάτων
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και από τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα 1.460 τα οποία ανακοινώθηκαν χθες 19/2 από τον ΕΟΔΥ, αλλά και τη σχετική σταθερότητα στα ενεργά κρούσματα της επικράτειας (10.500) σε σχέση με τα 10.000 της προηγούμενης Παρασκευής.
Το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, όμως, παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19 αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες 19/2 έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας