Την μέχρι πρότινος αδιανόητη ιδέα, να «σπάσουν» οι πατέντες των φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται και να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός των πολιτών, αρχίζουν να εκφράζουν χαμηλόφωνα πολιτικά στελέχη σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα πιστή σύμμαχος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών στο θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.
Σύμφωνα με το Politico, ωστόσο, η οργή για την αδυναμία ή την απροθυμία τους να παραδώσουν επαρκή αριθμό εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν οι πατέντες πρέπει να παραμείνουν «ιερές αγελάδες».
ADVERTISING
Τα πρώτα πυρά έριξε, διακριτικά είναι η αλήθεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μίλησε για την προοπτική λήψης εκτάκτων μέτρων, επικαλούμενος όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες για έκτακτες περιπτώσεις ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πολλοί βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις του κ. Μισέλ, μια έμμεση επίκληση του άρθρου 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες την υποχρεωτική αδειοδότηση των πατεντών τους.
Ανοιχτός σε μια τέτοια πιθανότητα φαίνεται να είναι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η υποχρεωτική αδειοδότηση δεν θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των εμβολίων το επόμενο δίμηνο, επειδή χρειάζεται χρόνος για να ετοιμαστούν οι μονάδες παραγωγής. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες τότε «θα μπορούσα να μιλήσω για τη λήψη μέτρων καταναγκασμού».
Η Ιταλία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και έχει συνταχθεί με την «πυρηνική επιλογή» που προωθούν χώρες όπως η Ινδία και η Νότιος Αφρική. Αυτή είναι η προσωρινή διεθνής άρση της συνθήκης TRIPS –η οποία αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας- για όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια του κορωνοϊού.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να υποστηρίξει αυτή τη θέση. Σε επίπεδο υπουργών, πάντως, η Ιταλία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιθυμεί την άρση της συνθήκης.
Τέλος, αναφορά γίνεται και στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, με άρθρο στο Politico, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει πρόσβαση στις πατέντες, καθώς ο εμβολιασμός είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να εξαρτάται από τις επιχειρηματικές προτεραιότητες των φαρμακευτικών εταιρειών.
πηγή: zougla