Φόβους για μία νέα περιβαλλοντική καταστροφή έχει πυροδοτήσει η ανατίναξη του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο, που βρίσκεται στην Ουκρανία.
Πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα πηγές που πρόσκεινται στη Μόσχα δείχνουν ένα σύννεφο καπνού πάνω από δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, η οποία βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών συνόρων.
Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς του παγκοσμίως. Αλλά είναι επίσης μια εξαιρετικά τοξική ουσία, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια.
Το περιστατικό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία. Η Μόσχα υποστήριξε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί σαμποτέρ ανατίναξαν τον αγωγό. Από την πλευρά του το Κίεβο κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα, τονίζοντας παράλληλα, ότι τυχόν ζημιές αποτελούν συνέπεια του πολέμου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση τριών χωριών που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο και ελέγχονται από την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα, καθώς και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.
Βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την έναρξη του πολέμου, αλλά μεγάλες ποσότητες αμμωνίας εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες σε αυτόν.