Περί τα μέσα Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του πακέτου του “κόκκινου” δανείου της Καραϊσκάκη ΑΕ, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποψήφιος αγοραστής του πακέτου του δανείου- που έφερε την ονομασία "Project Κick" - θα είναι ένα χρηματοοικονομικό fund ενώ το "κούρεμα" haircut επί της συνολικής αξίας θα ξεπεράσει το 50%.
Η διαδικασία
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία πώλησης δανείου δεδομένων όλων των επιπλοκών που είχαν προηγηθεί στην εταιρεία που είχε αναλάβει την ανακατασκευή και εκμετάλλευση του γηπέδου. Η υπόθεση, όπως είναι φυσικό, κατέστη πιο δύσκολη όταν προέκυψε και η πανδημία του κορωνοϊού.
Εξάλλου, το ομολογιακό δάνειο δεν αποπληρωνόταν εδώ και χρόνια, και με την πανδημία τα έσοδα του γηπέδου έχουν καταρρεύσει και αυτό φαίνεται ότι, διαδραματίζει ένα ρόλο για το τίμημα που θα δοθεί τελικώς.
Οι εμπλεκόμενοι
Στην διαδικασία της πώλησης εμπλέκονται σχεδόν όλες οι τράπεζες, αλλά και το σύνολο των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων Dovalue, Ιntrum, Cepal.
Η πώληση του συγκεκριμένου δανείου, όπως δείχνουν κι άλλες συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν θα είναι η μοναδική από τις τράπεζες.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες και σε άλλα πακέτα δανείων προκειμένου να ανακτηθεί ένα μέρος των χορηγήσεων, όχι μαζικά μέσω των πλειστηριασμών και όχι εναντίον ευάλωτων δανειοληπτών, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι, τα προηγούμενα χρόνια είχαν σταματήσει οι πληρωμές των δόσεων των δανείων της εταιρείας του γηπέδου ενώ αργότερα ακολούθησε και η διαμάχη μεταξύ των κ.κ Σ. Κόκκαλη και Ε. Μαρινάκη σχετικά με την πώληση της εταιρείας, καθώς η ΠΑΕ είναι χρήστης του γηπέδου.
Η εταιρεία Καραϊσκάκη ΑΕ ανήκε εξ ημισείας σε Σ. Κόκκαλη και Λ. Λαυρεντιάδη.
Ο κ. Κόκκαλης ισχυρίστηκε ότι έχει πωλήσει το μερίδιο του 50% της εταιρείας Καραϊσκάκη ήδη απο το 2010, όταν άλλαξε ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, και ως εκ τούτου δεν έφερε ευθύνη.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε, ότι ενώ ο κ. Κόκκαλης έχει προεισπράξει το τίμημα για το 50% η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί επίσημα, συνεπώς δεν μπορούσε να αναλάβει την κάλυψη των δανείων.
Το 2015 ο κ. Μαρινάκης υπέβαλε πρόταση προς τις τράπεζες να αναλάβει η ΠΑΕ την πλειοψηφική συμμετοχή, αλλά τελικώς αυτή η λύση δεν προχώρησε καθώς υπήρχε εμπλοκή με το ποσοστό του κ. Λαυρεντιάδη η περιουσία του οποίου είχε δεσμευτεί απο το Δημόσιο.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είχαν καλέσει τους μετόχους της Καραϊσκάκη να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ η Eurobank, ως επικεφαλής του ομολογιακού δανείου, προχώρησε στην καταγγελία του.
Από τα 40 εκατ. ευρώ του δανεισμού -τα οποία έχουν αυξηθεί με τους τόκους - 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Alpha Bank, από 10 εκατ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, 4 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank.
www.bankingnews.gr