Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία και φαίνεται αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την χώρα του στα δύσκολα.
Ο 55χρονος Ρινάτ Αχμέτοφ, γιος ανθρακωρύχου από το Ντονέτσκ, βρίσκεται στην 687η θέση του Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Αχμέτοφ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας «Σαχτάρ Ντονέτσκ» και δύο εργοστασίων χάλυβα στη Μαριούπολη σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters δεσμεύτηκε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της πολύπαθης Μαριούπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας του.
«Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη», δήλωσε ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος, που από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είδε την αυτοκρατορία των επιχειρήσεων του να φθίνει, ενώ σύμφωνα με το Forbes η αξία της περιουσίας του γνώρισε πτώση από τα 14 δισ. δολάρια στα 6 δισ,. δολάρια μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πάντως, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος και δηλώνει πως «οι γενναίοι στρατιώτες μας θα υπερασπιστούν την πόλη στην θάλασσα του Αζόφ, που εδώ και επτά εβδομάδες βομβαρδίζεται από τους Ρώσους». Στην ίδια συνέντευξη ο Αχμέτοφ πρόσθεσε: «Θα ξαναχτίσουμε ολόκληρη την Ουκρανία» και αποκάλυψε ότι από τις 23 Φεβρουαρίου βρίσκεται στην χώρα του και έκτοτε, δεν την έχει εγκαταλείψει.
Όμως, η εταιρεία χάλυβα Metinvest, που ανήκει στον Αχμέτοφ, έχει ανακοινώσει πως αδυνατεί να εκπληρώσει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει αλλά ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM εξυπηρετεί τα χρέη του ενώ η ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας DTEK, έχει βελτιστοποιήσει την πληρωμή των χρεών της σε συμφωνία με τους πιστωτές.
«Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα η Μαριούπολη ήταν και πάντα θα είναι ουκρανική πόλη. Πιστεύω πως οι γενναίοι μας στρατιώτες θα υπερασπιστούν την πόλη αν και κατανοώ πόσο δύσκολο και σκληρό είναι αυτό για εκείνους», έγραψε στο Reuters ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος.
Ο Αχμέτοφ τόνισε πως, όταν τελειώσει ο πόλεμος η Ουκρανία θα χρειαστεί ένα διεθνές σχέδιο βοήθειας για την ανοικοδόμηση της, ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία κάνοντας αναφορά στο σχέδιο των ΗΠΑ με το οποίο επιτεύχθηκε η ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών κρατών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πιστεύω πως όλοι θα ξαναχτίσουμε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή και επιτυχημένη Ουκρανία μετά τη νίκη μας στον πόλεμο», ανέφερε ο Αχμέτοφ.
Στην ίδια συνέντευξη ο Αχμέτοφ επαίνεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «το πάθος και τον επαγγελματισμό του» κατά την διάρκεια του πολέμου, αν και το περασμένο έτος ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «κάποιοι που φιλοδοξούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση προσπαθούν να συμπεριλάβουν και το όνομα του Αχμέτοφ στα σχέδιά τους». Ο Ουκρανός επιχειρηματίας χαρακτήρισε «απολύτως αναληθή» τα λόγια του Ζελένσκι.
Πως σώθηκε η ζωή του το 1995
Στις 15 Οκτωβρίου του 1995 ο Ακχάτ Μπραγκίν, πρόεδρος της Σαχτάρ, αποφάσισε να πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα της ομάδας του. Το «δεξί» του χέρι, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, είχε συμφωνήσει να τον συναντήσει στο γήπεδο, όμως καθυστέρησε να φτάσει εξαιτίας της μεγάλης κίνησης στους δρόμους. Έτσι, σώθηκε η ζωή του αφού λίγα λεπτά αφότου ο Μπραγκίν κάθισε στη θέση του,
εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ομάδας και τέσσερις σωματοφύλακες του να χάσουν την ζωή τους. Η σορός του Μπραγκίν κατέστη δυνατόν να αναγνωριστεί μόνο από το ρολόι που φορούσε στον καρπό του.
Η καθυστέρηση του Αχμέτοφ να πάει στο γήπεδο τον έβαλε στο κάδρο των υπόπτων, όμως, καθώς δεν υπήρχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την ενοχή του, εκείνος αντικατέστησε τον στενό του συνεργάτη στο τιμόνι της Σαχτάρ. Εκείνη την περίοδο η ομάδα διέγραψε μια θεαματική πορεία με επιτυχίες τόσο εντός των τειχών όσο και στο εξωτερικό, αφού το 2009 κέρδισε το Europa League, μετά την νίκη επί της Βέρντερ Βρέμης στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αχμέτοφ, γιος ανθρακωρύχου από το Ντονέτσκ, ξεκίνησε την καριέρα του στον κόσμο των επιχειρήσεων εκμεταλλευόμενος τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991. Σήμερα φιγουράρει στη λίστα του Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 6,3 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις του κινούνταν πάντα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο και στην Ουκρανία τον είχαν κατηγορήσει ως «προδότη», που τάσσεται υπέρ της Ρωσίας χωρίς ποτέ ο ίδιος να έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Όμως, το Σάββατο 16 Απριλίου η γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ξεκαθαρίζει το «θολό τοπίο», αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία υποστηρίζει ανοιχτά την χώρα του.
Πάντως, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκίνησαν τα προβλήματα και για την Σαχτάρ. Ο Ιταλός προπονητής Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έφυγε για την Ιταλία στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ οι ποδοσφαιριστές που ο Αχμέτοφ είχε πάρει από τη Βραζιλία ταξίδεψαν στη Ρουμανία και από εκεί αναχώρησαν για την πατρίδα τους.
πηγή: protothema.gr