Μπορεί τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα να μας κράτησαν για αρκετό καιρό εντός των τεσσάρων τοίχων, δεν κατάφεραν όμως να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους τύπους χαρακτήρα να συνεχίσουν να γνωρίζουν νέους υποψήφιους συντρόφους.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτά τα προβλήματα, καθώς ο φόβος για τον ιό ήταν ακόμα ένα εμπόδιο για πολλούς στις νέες γνωριμίες. Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences ανέδειξε ποιοι τελικά επέλεξαν να βγουν ραντεβού και ποιοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, σε συνάρτηση με χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Ο ψυχολόγος William Chopik και οι συνάδελφοί του στα πανεπιστήμια Michigan State University, Chapman University και Syracuse University αναρωτήθηκαν εάν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και είδη προσκόλλησης μπορούν να επηρεάσουν τις ρομαντικές συναντήσεις.
Γι’ αυτό, εξέτασαν 2.285 νεαρούς ενήλικες την περίοδο μεταξύ του Οκτωβρίου του 2020 και του Απριλίου του 2021. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα που αξιολόγησε πέντε σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα τους: πόσο ανοιχτοί ήταν, πόσο ενσυνείδητοι, εξωστρεφείς, συγκαταβατικοί και νευρωτικοί, αλλά και τα είδη της προσκόλλησής τους, αγχώδη ή αποφευκτική. Τα άτομα με αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης τείνουν να αισθάνονται ότι είναι αρκετά καλοί και δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από άλλους.
Για την εκτίμηση της προσωπικότητας, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συμφωνούσαν με διάφορες δηλώσεις που φανέρωναν τα χαρακτηριστικά αυτά. Μια παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την εκτίμηση των ειδών της προσκόλλησης, που θα μπορούσε να επηρεάζει το άγχος. Για παράδειγμα όσοι ήταν αγχωτικά προσκολλημένοι, έτειναν να συμφωνούν με δηλώσεις όπως: «Φοβάμαι ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να με εγκαταλείψουν», καθώς ανέφεραν πολλές προκλήσεις για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή οι σχέσεις ήταν σπάνιες ή τεταμένες.
Στο τέλος της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν εάν είχαν ξεκινήσει μια νέα ρομαντική σχέση από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 20% των νέων ενηλίκων πράγματι είχε βρει το ταίρι του. Επισημαίνεται όμως, ότι η προσωπικότητα και το στυλ προσκόλλησης σχετίζονταν με τη σύναψη νέων σχέσεων ως εξής:
- 26% μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν οι εξωστρεφείς
- 17% λιγότερες πιθανότητες τα ευσυνείδητα άτομα
- 10% μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση
- 15% λιγότερες πιθανότητες τα άτομα με αποφευκτική προσκόλληση
Πώς εξηγούνται τα αποτελέσματα αυτά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χαρακτήρας των ανθρώπων επηρέασε και τον τρόπο που συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ήταν ανοιχτοί και νευρωτικοί είχαν την τάση να μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή θεωρούσαν ότι απειλούταν η υγεία τους. Παρόμοια ήταν και η συμπεριφορά των ευσυνείδητων, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στις συστάσεις των ειδικών και στην εξέλιξη της πανδημίας.
Από την άλλη, οι εξωστρεφείς είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συναντούν άλλους ανθρώπους, καθώς απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά και τις νέες γνωριμίες.
Πηγή: ygeiamou.gr