Τα κλιματιστικά έχουν πάρει «φωτιά» αυτές τις μέρες. Όλο τον Ιούλιο με τον καύσωνα δούλευαν διαρκώς ενώ μπροστά μας είναι ο Αύγουστος. Δείτε ποιο κλιματιστικό καίει λιγότερο ρεύμα και ποιο είναι το καλύτερο ανάλογα με τον χώρο σας.
Προφανώς όσο λιγότερα BTU είναι ένα κλιματιστικό, τόσο λιγότερο ρεύμα καίει, όμως είναι σημαντικό να είναι σωστά επιλεγμένο για το χώρο, κατάλληλα τοποθετημένο, αλλά και τεχνολογίας inverter.
H τεχνολογία inverter είναι η τελευταία λέξη των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στο air condition σου να λειτουργεί στο φουλ μόνο στην αρχή, μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, και έπειτα να δουλεύει ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τον χώρο όσο δροσερό χωρίς να καίει πολύ ρεύμα.
Οπότε είναι κανόνας ότι ένα κλιματιστικό τεχνολογίας inverter είναι καλύτερο από ένα χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Πώς να επιλέξετε κλιματιστικό ανάλογα με τα τετραγωνικά
Η βασικότερη παράμετρος στην επιλογή του κλιματιστικού είναι η ισχύς του μηχανήματος.
Ο υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού που απαιτείται για να ψύξει ένα δωμάτιο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: o προσανατολισμός και η θέση δωματίων (όροφος, μεσοτοιχία, αν τα βλέπει ο ήλιος), η μόνωση των δωματίων (κουφώματα, παράθυρα, μόνωση κτιρίου), ο όγκος των δωματίων (π.χ. δωμάτια με ψηλό ταβάνι) και άλλους.
Τα btu μετρούν την ισχύ του κλιματιστικού. Ενδεικτικά, αν ο χώρος είναι από 10 έως 20 τ.μ. χρειάζεσαι ένα air condition 9000 btu, αν είναι 20 έως 30 τμ. 12.000 btu, 30 έως 40 τ.μ., 18.000 btu και 40 έως 50 τ.μ. 24.000 btu.
Kάθε κλιματιστικό συνοδεύεται από μία Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης. Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης κατηγοριοποιεί το κλιματιστικό με βάση την ενεργειακή του απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνει στο χώρο σε σχέση με αυτό που καταναλώνει.
Ένα κλιματιστικό μπορεί να έχει ενεργειακή κλάση Α στη λειτουργία της ψύξης, ενώ μπορεί να έχει διαφορετική ενεργειακή κλάση στη λειτουργία της θέρμανσης. Στην ενεργειακή ετικέτα αναγράφονται ξεχωριστά οι αποδόσεις για ψύξη - θέρμανση και είναι σημαντικό να τις μελετάμε, ειδικότερα αν το κλιματιστικό πρόκειται χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πού να βάλετε το κλιματιστικό για καλύτερη απόδοση
Αποφύγετε την εγκατάσταση του κλιματιστικού σε τοίχους που τους βλέπει ο ήλιος καθώς αυτό θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας
Όσο το δυνατόν αποφύγετε να τοποθετείτε το κλιματιστικό κοντά σε πηγές θερμότητας (όπως π.χ. κουζίνα)
Τοποθετήστε το κλιματιστικό όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή και μην το στρέφετε απευθείας στα σημεία όπου περνάτε πολύ χρόνο (όπως π.χ. τον καναπέ από τον οποίο βλέπετε τηλεόραση, τον χώρο εργασίας ή ανάγνωσης, το κρεβάτι).
Στην περίπτωση ενός μικρότερου σπιτιού που χωράει μόνο ένα κλιματιστικό, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο ώστε ο κρύος αέρας να φτάνει σε όλα τα δωμάτια.
Ένα νεότερο 0,16-0,22 €/ώρα, ενώ ένα inverter καταναλώνει μόλις 0,09-0,14 €/ώρα.
Αναλυτικά οι τιμές από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ
-Κλιματιστικό 9.000 BTU χωρίς inverter 6,58 ευρώ την ημέρα, 197,43 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 12.000 BTU χωρίς inverter 8,82 ευρώ την ημέρα, 264,64 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter 13,16 ευρώ την ημέρα, 394,86 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter 17,57 ευρώ την ημέρα, 527,18 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter 5,58 ευρώ την ημέρα, 167,48 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter 7,47 ευρώ την ημέρα, 224 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter 11,17 ευρώ την ημέρα, 334,95 ευρώ το μήνα
-Κλιματιστικό 24.000 BTU με inverter 14,86 ευρώ την ημέρα, 445,90 ευρώ το μήνα
www.ienergeia.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook