Για μείωση των προμηθειών τους φαίνεται πως πιέζει τις τράπεζες η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται όχι μόνο η μείωση των υπέρογκων προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές, αλλά και η αξιοποίηση του αποθέματος ακινήτων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Εστιάζοντας στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει σε:
μηδενική χρέωση για τις αντικαταστάσεις των τραπεζικών καρτών
μείωση κατά 50% του κόστους εξόφλησης λογαριασμών, με την τρέχουσα χρέωση να φτάνει έως και το 1 ευρώ ανά συναλλαγή
κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών
επανεξέταση των τελών που επιβάλλονται για την επεξεργασία αιτήσεων λήψης δανείου
καθορισμός του ανώτατου ορίου για τα εμβάσματα στα 0,50 - 1,20 ευρώ από τα 5 - 1000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα
Όπως εκτιμάται, οι αλλαγές που προωθούνται δεν θα επηρεάσουν δραματικά τη συνολική κερδοφορία των τραπεζών, που, μόνο από τις καθημερινές συναλλαγές αποφέρουν συνολικά έως και 80 εκατομμύρια ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κέρδη που προέρχονται από προμήθειες και επιτόκια θα πρέπει να συνοδεύονται από ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνητικό πλάνο εστιάζει σε τρεις άξονες:
Μείωση των «λαϊκών» προμηθειών και ενίσχυση της χρήσης της πλατφόρμας IRIS
Ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, με γνώμονα τη μείωση του κόστους για τους πελάτες
Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα αδρανή ακίνητα
Υπενθυμίζεται, δε, ότι από το 2025, όλες οι τράπεζες υποχρεούνται να προσφέρουν υπηρεσίες άμεσων πληρωμών, βάσει της κοινοτικής οδηγίας που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία μετά από Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.